Food14.08.2021

Een eitje pocheren is met deze tips helemaal niet moeilijk


Hier op Eatly probeer ik met regelmaat tips te geven die het leven in de keuken makkelijker maken. Want vaak lijken bepaalde kooktechnieken of gerechten héél lastig, terwijl dat in de praktijk enorm meevalt. Het is eigenlijk altijd een kwestie van weten wat je moet doen en dit dan een paar keer uitproberen. Die vlieger gaat ook op bij het pocheren van eieren, want het is best simpel als je weet wat je moet doen.

Net als met het perfecte ei koken is het pocheren van een ei een kwestie van uitproberen en perfectioneren. Je hebt daarvoor alleen verse eieren, bijna kokend water met een beetje azijn en zout in en een beetje geduld. Dat is alles om thuis heerlijke avocadotoast met een gepocheerd eitje of Eggs Benedict te maken.

Tips vooraf

Zoals gezegd is het van belang om de meest verse eieren te gebruiken die je thuis hebt. Dat heeft er alles mee te maken met dat de eiwitten van die eieren beter intact blijven waardoor je een mooier gepocheerd eitje krijgt. Wil je weten hoe vers de eieren zijn? Dompel ze onder in een kom met water: de eitjes die zinken en op hun zij liggen zijn de meest verse. De minder verse eieren zijn gewoon te pocheren, alleen krijg je die nooit zo mooi gepocheerd als een vers ei.

Een scheutje witte wijnazijn toevoegen aan het water waarin je de eieren gaat pocheren zorgt ervoor dat de eiwitten van het ei steviger worden en zo de vorm van het ei behouden. Daarnaast altijd het water zouten met een royale hoeveelheid zout, dat voegt smaak toe. En inplaats van een tornado in het maken voor je het eitje erin laat glijden: maak er voor één gepocheerd eitje een timide draaikolkje van.

Ei pocheren

Zoals gezegd: een ei pocheren is niet moeilijk en om het te perfectioneren moet je het een paar keer uitproberen. Om je het zo makkelijk mogelijk te maken een stappenplan voor het pocheren van een een.

  1. Vul een pan voor tweederde met water en verwarm die tot het water een beetje begint te bubbelen maar nog niet kookt;
  2. Voeg dan azijn en zout toe. Een klein scheutje witte wijnazijn en een royale hoeveelheid zout.;
  3. Breek een ei in een kleine kom;
  4. Check of het water een klein beetje begint te bubbelen en maak dan een timide draaikolk in het water met de achterkant van een pollepel;
  5. Laat het eitje vanuit het kommetje voorzichtig in het oog van de draaikolk glijden. De beweging van het water zorgt er nu voor dat het eiwit zich om het eigeel wikkelt. Zet de timer op 3,5 minuut;
  6. Haal als het eiwit stevig is en de dooier vloeibaar met een schuimspaan het gepocheerde eitje uit het water en leg even op een keukenpapiertje om uit te lekken. Serveer daarna het gepocheerde eitje meteen in het gewenste gerecht.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp