Wat is nou het verschil tussen een taco, burrito, enchilada en een fajita?

Wat is nou het verschil tussen een taco, burrito, enchilada en een fajita?

Vorig artikel Volgend artikel

Als het om tequila en mezcal gaat, dan weten de meeste lezers wel wat het verschil is. Zo niet, lees vooral even dit verhaal. Toch is het zo dat als het om de Mexicaanse keuken gaat, dat verschillende gerechten heel gemakkelijk door elkaar worden gehaald. Zo heeft een generatie het over lasagna en advocado’s. Grote kans dat ook hier de Knorr Wereldgerechten een rol hebben gespeeld.

De Mexicaanse keuken kenmerkt zich door gerechten als: taco’s, burrito’s, enchilada’s en fajita’s. Toch gebruiken we deze benamingen vaak door elkaar, zonder precies te weten wat nou het verschil is tussen al deze gerechten. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen en voor eens en voor altijd duidelijkheid te verschaffen.

Tortilla’s

Alle gerechten hebben als overeenkomst: de basis is een tarwe- of maïstortilla. Hoe we die dingen in Nederland wraps zijn gaan noemen, is mij nog altijd een raadsel. Deze tortilla’s worden gevuld met allerlei ingrediënten en soms komt er ook nog wat aan de buitenkant terecht. Wat er op deze manier mee gedaan wordt, maakt wat voor gerecht het is.

Taco’s

Taco's zijn maïstortilla's die we in een zachte en harde variant kennen. De harde taco is wat de Amerikanen er voor de Tex-Mex keuken van hebben gemaakt. In Mexico is een taco overwegend altijd de zachte maïstortilla. Deze wordt dubbelgevouwen en gevuld met allerlei ingrediënten. Taco’s worden gezien als snack, tussendoortje en nooit als volledige maaltijd. Vandaar dat je ze altijd in veelvoud op een menukaart ziet staan.

Burrito’s

Dit is een (grote) tarwetortilla die je eigenlijk met alles kan vullen, zolang er maar bonen in zitten. Zonder bonen mag je het geen burrito noemen. Daarnaast wordt een burrito opgerold. Qua vulling zit er ook vaak een vorm van rijst in en meer ingrediënten dan bij een taco. Dat heeft er alles mee te maken dat hij wél gezien wordt als een volledige maaltijd.

Fajita’s

Fajita’s worden ook gemaakt met een tarwetortilla en een flink vulling van vlees en groenten. Alleen is het belangrijkste van een fajita dat hij gemaakt wordt met gegrild vlees. Dat wordt gedaan in combinatie met paprika en uien. De grap van dit gerecht is dat het altijd als losse componenten geserveerd wordt zodat je hem aan tafel zelf vult en oprolt. Dit is trouwens een Tex Mex-gerecht dat omarmd is in de Mexicaanse keuken.

Enchilada's

We gaan door met het oprollen van maïstortilla’s, want dat is de basis van de enchilada. Deze tortilla wordt meestal gevuld met kip (of rundvlees) met allerlei ingrediënten, opgerold om daarna in een ovenschaal te belanden. Dan overgiet je hem met een (pittige) tomaten- of chilisaus en strooi je er kaas overheen. Daarna verdwijnt dit alles in de oven om de kaas te laten gratineren.

Quesedilla’s

Dit is simpel gezegd een Mexicaanse versie van een tosti. Voor een quesedilla worden twee maïstortilla’s gevuld met iets van vlees en kaas en dan in de pan gebakken. Je kan de vulling natuurlijk zelf helemaal aanpassen, maar de kaas is wel essentieel. Want als die smelt maakt hij een geheel van alles in de pan en krijg je de perfecte quesedilla.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies