Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Vorig artikel Volgend artikel

Je kunt ze eten met chocoladesaus, met kaneelsuiker, maar in Spanje zelf dopen ze het liever in een kopje warme chocolademelk. Churros kun je qua smaak het beste vergelijken met onze oliebol, maar qua naam en vorm zeker niet. Waar komt die naam churros toch vandaan?


Churros

Wij maken de vergelijking altijd snel met oliebollen, maar in andere landen worden ze Spaanse donuts genoemd. Veel landen hebben zo’n eigen donut. Op IJsland hebben ze kleinur, in China Youtiao en Spanje heeft zijn churros. Waar heeft deze snack, gemaakt van bloem, eieren, boter, suiker en een snufje zout, zijn naam aan te danken?

Tik je churros in op Google Afbeeldingen, dan krijg je alleen maar plaatjes te zien van de Spaanse snack. Niet helemaal eerlijk, want het woord komt van schapen. Herders zouden churros maken omdat je die lekker makkelijk kon meenemen terwijl je er met de schapen op uittrok. Sterker nog, deze populaire lekkernij onder herders zorgde er zelfs voor dat er schapen zijn met de naam Churro: Navajo-Churro. Je herkent ze aan hun churro-achtige horens. Goed om te weten: in Peru is churro ook een hippe manier om een jong, zeer aantrekkelijk persoon aan te duiden.


Hartige churros

Maak je zelf churros, dan heb je wel een pan met zonnebloemolie of een friteuse nodig, want net als de good old oliebol houdt de churro van een lekker heet, vetrijk bad. In principe horen ze 10 centimeter of langer te zijn, maar als je ze thuis maakt kom je er natuurlijk gewoon mee weg om ze korter te maken als dat makkelijker is. Wel is het de moeite waard om eens bij een churrokraampje te kijken, want daar hebben ze vaak een speciaal churro-apparaat die er de ene na de andere churro uitperst, die meteen in het vet gaat en vervolgens lekker warm kan worden geserveerd.

Ook leuk: churros hoeven niet per se voor zoetekauwen te zijn. Deze snack heeft ook allerlei hartige varianten die je dan kunt eten met een paprikadip, pompoen-wortelkaasdip of gewoon met teriyaki-saus. Inspiratie genoeg. Ben je iemand die houdt van een uitdaging, dan zijn misschien sweet & spicy churros iets voor je, die je maakt met suiker én chipotle-saus. Eet smakelijk!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...