Food31.05.2024

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet


Je kunt ze eten met chocoladesaus, met kaneelsuiker, maar in Spanje zelf dopen ze het liever in een kopje warme chocolademelk. Churros kun je qua smaak het beste vergelijken met onze oliebol, maar qua naam en vorm zeker niet. Waar komt die naam churros toch vandaan?

Churros

Wij maken de vergelijking altijd snel met oliebollen, maar in andere landen worden ze Spaanse donuts genoemd. Veel landen hebben zo’n eigen donut. Op IJsland hebben ze kleinur, in China Youtiao en Spanje heeft zijn churros. Waar heeft deze snack, gemaakt van bloem, eieren, boter, suiker en een snufje zout, zijn naam aan te danken?

Tik je churros in op Google Afbeeldingen, dan krijg je alleen maar plaatjes te zien van de Spaanse snack. Niet helemaal eerlijk, want het woord komt van schapen. Herders zouden churros maken omdat je die lekker makkelijk kon meenemen terwijl je er met de schapen op uittrok. Sterker nog, deze populaire lekkernij onder herders zorgde er zelfs voor dat er schapen zijn met de naam Churro: Navajo-Churro. Je herkent ze aan hun churro-achtige horens. Goed om te weten: in Peru is churro ook een hippe manier om een jong, zeer aantrekkelijk persoon aan te duiden.

Hartige churros

Maak je zelf churros, dan heb je wel een pan met zonnebloemolie of een friteuse nodig, want net als de good old oliebol houdt de churro van een lekker heet, vetrijk bad. In principe horen ze 10 centimeter of langer te zijn, maar als je ze thuis maakt kom je er natuurlijk gewoon mee weg om ze korter te maken als dat makkelijker is. Wel is het de moeite waard om eens bij een churrokraampje te kijken, want daar hebben ze vaak een speciaal churro-apparaat die er de ene na de andere churro uitperst, die meteen in het vet gaat en vervolgens lekker warm kan worden geserveerd.

Ook leuk: churros hoeven niet per se voor zoetekauwen te zijn. Deze snack heeft ook allerlei hartige varianten die je dan kunt eten met een paprikadip, pompoen-wortelkaasdip of gewoon met teriyaki-saus. Inspiratie genoeg. Ben je iemand die houdt van een uitdaging, dan zijn misschien sweet & spicy churros iets voor je, die je maakt met suiker én chipotle-saus. Eet smakelijk!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Chocolade

Disney+ trakteert op warme chocolademelk in de Disney Chocolate Stream Shop

Disney+ brengt deze winter iets bijzonders naar Amsterdam. Van 11 tot en met 13 december opent de Disney Chocolate Stream Shop Amsterdam op het Rokin. In deze tijdelijke winkel komen films, series en chocolade samen. De Belgische chocolatier Dominique Persoone maakte er zes speciale warme chocoladedranken die passen bij bekende titels op Disney+. Bezoekers krijgen gratis een van deze unieke creaties wanneer ze binnenstappen in de warme en vrolijke pop-up.

Food04.12.2025

Disney+ trakteert op warme chocolademelk in de Disney Chocolate Stream Shop

Dubbel genieten: Côte d’Or en koffie is de ultieme smaakcombinatie

Sommige combinaties zijn gewoon meant to be. Zoals muziek en wijn, zon & een cocktail en natuurlijk koffie met chocolade. De intense cacaosmaak versterkt de tonen van espresso, cappuccino of zelfs een matcha latte. Ontdek hoe Côte d'Or elk koffiemoment verandert in een zintuiglijke beleving vol warmte, diepgang en puur genot.

Food05.11.2025

Dubbel genieten: Côte d’Or en koffie is de ultieme smaakcombinatie

Tony’s Choco Experience: 20 jaar chocolade, fun en impact

De Tony’s Choco Experience in De Hallen Amsterdam viert 20 jaar Tony’s Chocolonely met een interactieve beleving vol geur, kleur en smaak. Bezoekers wandelen letterlijk door een gigantische chocoladereep, ontdekken het verhaal achter eerlijke cacao en proeven nieuwe smaken, waaronder de Everything Bar en limited editions. Het evenement is gratis en toegankelijk van 28 oktober t/m 2 november.

Nieuws29.10.2025

Tony’s Choco Experience: 20 jaar chocolade, fun en impact

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Iedere week vallen (nou ja) er wel weer nieuwe producten op de mat bij de redactie van Eatly. Food & drinks van bekende, minder bekende of nieuwe merken die leuk zijn om te proeven.

Food03.12.2024

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Voor mensen die er ook heel veel trek van krijgen is er Cinema Culinair: je bekijkt de film en krijgt precies op het juiste moment het gerecht geserveerd.

Hotspots25.11.2024

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Shoppen in Londen deze november? Of misschien in december een weekend? Vooral dit kerstlekkers is een aanrader als je naar Londen gaat.

Food16.11.2024

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

De cacao van Chocolate Makers uit Amsterdam komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat?

Food11.10.2024

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Ooit gehoord van boetiek-chocolade? Wij nog niet, tot aan vandaag dan want er is een nieuw luxe chocolademerk, Marmir Chocolate. Een nieuwe 'guilty pleasure' ontwikkeld door ervaren patisseriechefs. De makers noemen het...

Food11.06.2024

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem