Food27.07.2021

Verse pasta maken wordt met deze tips een stuk gemakkelijker


Voor de Pasta Night van Peroni was het voor het eerst in lange tijd dat ik zelf weer eens verse pasta maakte. En iedere keer als ik dat doe bedenk ik me dat het helemaal niet moeilijk is, je moet het gewoon een paar keer gedaan hebben. Want het enige wat je nodig hebt om pasta te maken is tijd en de volgende ingrediënten: bloem, eieren en water. Vandaar een artikel vol met tips om thuis verse pasta te maken.

Eigenlijk gaat die vlieger voor veel dingen op: het kost wat tijd en moeite, maar het eindresultaat is het dan altijd waard. Dat is ook het geval met het maken van verse pasta. Om die goed te kunnen maken begint het met het gebruik van de beste ingrediënten. Want wat zijn de beste eieren, bloem en water om te gebruiken in pasta?

Ingrediënten

Als het op bloem aankomt wordt voor Italiaanse pasta altijd 00 bloem gebruikt. 00 verwijst naar de maling van de bloem en dat is de meest fijngemalen variant. Op het gebied van eieren is er ook veel variatie mogelijk door de grootte, het gewicht, de dooiergrootte en kleur van de eieren. Als je op een gegeven moment door hebt hoe je het beste pasta kan maken, dan ga je zelf op gevoel de eieren erdoor mengen om het deeg naar jouw smaak te optimaliseren.

Zout aan het deeg toevoegen heeft geen meerwaarde. Dus het is vooral handig om het water waarin je de verse pasta kookt goed te zouten, want dit wordt geabsorbeerd door de pasta tijdens het koken. Als je een pastasoort maakt die gevuld wordt, zoals ravioli, is het verstandig om extra virgin olijfolie aan het deeg toe te voegen voor de smaak en elasticiteit. Wil je deeg een kleurtje geven? Meng dan gepureerde groenten door het deeg.

Pastadeeg

Qua afmetingen is het makkelijkste om aan te houden: 100 gram en 1 ei per persoon. Wil je wat olijfolie toevoegen, dan is 1 theelepel per 100 gram het makkelijkste om als stelregel te gebruiken. Ga er trouwens van uit dat je keuken een klein beetje een puinzooi wordt bij het maken van de verse pasta, dat scheelt tijdens het maken van het deeg.

Vulkaan

Want het makkelijkste is om de bloem op je aanrecht te leggen en een kuiltje in het midden te maken, zeg maar dat je een vulkaan krijgt. In het kuiltje doe je de eieren en met een vork begin je die te roeren waarbij je langzamerhand de randen van de vulkaan meeneemt. Als de bloem en het ei grotendeels zijn vermengd, dan is het tijd om te beginnen met het kneden.

Met de hand

Het deeg moet zo’n vijf tot 10 minuten gekneed worden totdat het er glad en strak uitziet. Het moet geen stukjes bloem of ei meer bevatten en licht vochtig aanvoelen. Dan is het tijd om het deeg te laten rusten en de gluten het werk te laten doen. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 20 minuten op kamertemperatuur rusten.

Pasta maken

Na het laten rusten van het deeg is het de bedoeling om dit zo dun mogelijk uit te rollen. Daar kun je een pastamachine voor gebruiken of een good old deegroller. Het ligt er natuurlijk aan wat voor pasta je wil maken hoe dun het deeg moet zijn, dus check even wat de ideale dikte is voor de pasta die je wil maken.

Daarna is het een kwestie van snijden met een goed mes en uit laten hangen op een pastarekje. Of je kan de slierten ook op bakpapier even laten liggen. Dan hoeft de pasta alleen nog even in een pot met kokend water te koken. Verse pasta is namelijk binnen een paar minuten klaar. En probeer een ding te onthouden: het hoeft de eerste keer niet perfect te zijn, naarmate je dit vaker doet, wordt de pasta alleen maar beter.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp