Food03.10.2021

Tempura wordt gezien als iets typisch Japans, maar de techniek komt uit Portugal


De kans is heel erg groot dat als je het over tempura hebt, dat je dan ook gelijk aan Japan denkt. In het land van de rijzende zon is de kooktechniek tot een ware kunst uitgegroeid, maar wat weinig mensen weten is dat de techniek eigenlijk uit Portugal komt. Zo namen Portugese zeevaarders de techniek de wereld over.

Tempura is het gebruiken van beslag om allerlei soorten groenten, eetbare bladeren en zeevruchten te coaten en in olie te bakken. In de 15e tot de 18e eeuw namen Portugese zeevaarders onder meer deze kooktechniek en allerlei ingrediënten mee op hun tochten naar Afrika, Azië en Amerika. Daarmee brachten ze hun hele culinaire gewoontes de wereld over waar ze op de dag van vandaag nog altijd gebruikt worden.

Nanban-handelsroute

Het waren drie Portugese schippers die in 1543 als eerste Europeanen voet aan wal zetten in Japan. Zij vestigden er een handelshaven voor vuurwapens en goederen. Deze handelsroute is nog altijd van kracht en heet de Nanban-handelsroute. In de periode dat deze gevestigd werd, zorgden dat ervoor dat in Europa Portugal de dominante handelspartner werd en was van Japan.

Jezuïeten

In het kielzog van schippers kwamen later ook Portugese jezuïeten naar Japan om de lokale bevolking te bekeren en catechiseren. Dat bracht ook katholieke voorschriften met zich mee, zoals het verbod op het eten van vlees in vastentijd. In Portugal bracht dat koks op het idee om het recept ‘peixinhos da horta’ te ontwikkelen. Letterlijk betekent dit ‘kleine vis uit de tuin’ en was een voorloper van hoe we tempura nu kennen.

Portugese tempura

De koks doken de tuin in om daar kleurrijke groenten of bonen te vinden en die in de keuken te dompelen in beslag en daarna te frituren. Qua uiterlijk kwamen ze er dan uit te zien als kleine stukjes vis. Voor de Portugezen was dit wel een reden om ze te eten, want sardines en horsmakreel waren toen al favorieten.

Japanse tempura

Door de ‘peixinhos da horta’ kwamen ook de Japanners in aanraking met de Portugese tempura en zij zijn er enigszins mee aan de haal gegaan met de techniek. Want naast groenten begonnen ze alles in beslag te dompelen en daarna te frituren, denk daarbij aan vis, zeevruchten, allerlei groenten zoals asperges, lotuswortel en zelfs shiso-bladeren. Verschillende onderzoekers zijn er zelfs van overtuigd dat in de Japanse keuken frituren niet voorkwam, voordat de Portugezen het introduceerden. Dat gaat bijvoorbeeld ook op voor bijvoorbeeld Brazilië.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Kesbeke is mede dankzij Augurkenkoning weer razend populair voor op de eettafel. Maar, zou je het ook bij je kerstdiner op tafel zetten?

Proeft10.12.2025

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

De kans is groot dat er bij jou thuis een fles olijfolie op het aanrecht staat. Handig voor een snelle pastasaus, om groente in te bakken of als laatste topping bij een bord soep. Fijn, maar meestal is het een basisproduct waar je niet veel over nadenkt. Tot je een olie proeft die alles verandert. Atrevido brengt dit najaar eenmalig een ongefilterde olijfolie uit die rechtstreeks uit de heuvels van Tarragona komt.

Food27.11.2025

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

Minimalisme blijft een belangrijke trend, maar niet op de koele, strenge manier van vroeger. Het gaat nu om eenvoud met karakter. Strakke lijnen worden verzacht door ronde vormen en warme materialen. De kunst is om te kiezen voor minder, maar wel met aandacht. Denk aan een werkblad dat echt opvalt of een wand met kasten die opgaat in de rest van het interieur. Zo creëer je een keuken die rust uitstraalt, zonder dat het saai wordt.

Lifestyle26.11.2025

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een keuken is al lang niet meer alleen de plek waar je kookt. Het is het hart van het huis geworden: een ruimte om te leven, te eten, te werken en samen te zijn. Juist daarom verdient het ontwerp van je keuken extra aandacht. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die vooral houdt van gemak en gezelligheid. De perfecte keuken sluit aan op jouw leven.

Lifestyle19.05.2025

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit