Tempura wordt gezien als iets typisch Japans, maar de techniek komt uit Portugal

Tempura wordt gezien als iets typisch Japans, maar de techniek komt uit Portugal

Vorig artikel Volgend artikel

De kans is heel erg groot dat als je het over tempura hebt, dat je dan ook gelijk aan Japan denkt. In het land van de rijzende zon is de kooktechniek tot een ware kunst uitgegroeid, maar wat weinig mensen weten is dat de techniek eigenlijk uit Portugal komt. Zo namen Portugese zeevaarders de techniek de wereld over.

Tempura is het gebruiken van beslag om allerlei soorten groenten, eetbare bladeren en zeevruchten te coaten en in olie te bakken. In de 15e tot de 18e eeuw namen Portugese zeevaarders onder meer deze kooktechniek en allerlei ingrediënten mee op hun tochten naar Afrika, Azië en Amerika. Daarmee brachten ze hun hele culinaire gewoontes de wereld over waar ze op de dag van vandaag nog altijd gebruikt worden.

Nanban-handelsroute

Het waren drie Portugese schippers die in 1543 als eerste Europeanen voet aan wal zetten in Japan. Zij vestigden er een handelshaven voor vuurwapens en goederen. Deze handelsroute is nog altijd van kracht en heet de Nanban-handelsroute. In de periode dat deze gevestigd werd, zorgden dat ervoor dat in Europa Portugal de dominante handelspartner werd en was van Japan.

Jezuïeten

In het kielzog van schippers kwamen later ook Portugese jezuïeten naar Japan om de lokale bevolking te bekeren en catechiseren. Dat bracht ook katholieke voorschriften met zich mee, zoals het verbod op het eten van vlees in vastentijd. In Portugal bracht dat koks op het idee om het recept ‘peixinhos da horta’ te ontwikkelen. Letterlijk betekent dit ‘kleine vis uit de tuin’ en was een voorloper van hoe we tempura nu kennen.

Portugese tempura

De koks doken de tuin in om daar kleurrijke groenten of bonen te vinden en die in de keuken te dompelen in beslag en daarna te frituren. Qua uiterlijk kwamen ze er dan uit te zien als kleine stukjes vis. Voor de Portugezen was dit wel een reden om ze te eten, want sardines en horsmakreel waren toen al favorieten.

Japanse tempura

Door de ‘peixinhos da horta’ kwamen ook de Japanners in aanraking met de Portugese tempura en zij zijn er enigszins mee aan de haal gegaan met de techniek. Want naast groenten begonnen ze alles in beslag te dompelen en daarna te frituren, denk daarbij aan vis, zeevruchten, allerlei groenten zoals asperges, lotuswortel en zelfs shiso-bladeren. Verschillende onderzoekers zijn er zelfs van overtuigd dat in de Japanse keuken frituren niet voorkwam, voordat de Portugezen het introduceerden. Dat gaat bijvoorbeeld ook op voor bijvoorbeeld Brazilië.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies