Sommige fruit- en graansoorten hebben 50% van hun voedingswaarde verloren

Sommige fruit- en graansoorten hebben 50% van hun voedingswaarde verloren

Vorig artikel Volgend artikel

Bij de veredeling van planten vooral is geselecteerd op: volume, uniformiteit, vorm en uiterlijk is het gehalte aan bepaalde vitamines en elektrolyten in sommige soorten fruit, groenten en granen tot 50% lager dan 50 jaar geleden.

Dat is wat hoogleraar cardiovasculaire farmacologie aan het Iers Royal College of Surgeons, Alice Stanton, laat optekenen. Volgens Stanton is het daarom voor veel mensen noodzakelijk om lams-, rund- of varkensvlees te eten. Hij zegt daarover: “Het is mogelijk om een gebalanceerd, vegetarisch of veganistisch dieet te volgen. Maar daar is veel kennis en inspanning voor nodig, die de meerderheid van de bevolking niet heeft. Mensen hebben geen tijd om een gebalanceerd dieet uit te stippelen met een variëteit aan verschillende plantaardige voedingsstoffen.”

Wel rood vlees

Volgens de Ierse onderzoeker is het niet zo klip-en-klaar om over te stappen op alleen maar plantaardige voeding te eten en rood vlees uit je eetpatroon te halen. Stanton legt uit: “Het is goed om broeikasgasemissies aan te pakken, maar ik ben bezorgd over het feit dat vermindering van consumptie van rood vlees wordt aangedragen als de oplossing daarvoor. Twee tot vier keer per week rood vlees eten beschermt tegen hartaanvallen, beroertes en kanker en zeker in de eerste 3 levensjaren van een mens zijn de nutriënten uit rood vlees voor een kind onmisbaar.”

Volgens de wetenschapper zijn niet alleen planten in voedingswaarde gedaald. Dat is met meer voedsel aan de gang. Zo ook als je kijkt naar het gehalte aan omega 3-vetzuren in Schotse gekweekte zalm, dat is met de helft gedaald.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies