Opperdoezer Ronde: Power to the piepers

Opperdoezer Ronde: Power to the piepers

Vorig artikel Volgend artikel

Inmiddels is iedereen zich wel bewust van de problemen waarmee veel voedselproducenten kampen. Of het nou gaat om schaal- en schelpdieren, asperges of aardappelen de nood is hoog. Vandaar dat we deze week wat extra aandacht besteden aan Nederlandse producten, te beginnen met dé zomerpieper Opperdoezer Ronde.

In ons land zijn we goed in het produceren van allerlei producten waaronder aardappelen. Een van de bijzondere lokale seizoensproducten (verkrijgbaar in juli) die er in ons land geproduceerd wordt is de Opperdoezer Ronde. Heel verrassend wordt die met aandacht en passie in het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes ambachtelijk geteeld.

Met de hand

Het oogsten gebeurt nog altijd met de hand, vooral om de dunne en tere schil van de aardappel. De Opperdoezer Ronde is met schil te eten en vlak daaronder zit juist de romige en delicate smaak die kenmerkend is voor deze aardappel. Die verkrijgt hij onder meer omdat hij in zavelgrond wordt geteeld.

Wat hem nog meer uniek maakt is dat het de enige aardappel is die een Europese ‘Beschermde Oorsprongs Benaming’ heeft. Daarbij komt dat de zomeraardappel een relatief laag zetmeelgehalte heeft, waardoor hij gezonder is dan zijn soortgenoten. Daarop inzoomend: een portie van 200 gram bevat van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid: bijna 40% Vitamine C, 27% kalium, 12% vezels en 9% ijzer.

Bereiden

Zoals gezegd kan deze aardappel met of zonder schil gegeten worden, dus het is of een kwestie van schoonmaken met een borstel of schillen met een mes. De traditionele manier om de Opperdoezer Ronde te eten is door hem eerst te koken (15 tot 20 minuten) en hem daarna in een schaaltje met gesmolten (room)boter te dopen. Hier voeg je een snufje zeezout aan toe. Daarnaast is de aardappel makkelijk te poffen op de barbecue of te verwerken in een zomersalade.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Opperdoezer Ronde)

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies