Nederlanders koken makkelijker Italiaans dan Hollands

Nederlanders koken makkelijker Italiaans dan Hollands

Vorig artikel Volgend artikel

Zet je makkelijker een lasagne of stoofvlees op tafel als je uit je hoofd het gerecht moet koken? Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat Nederlanders makkelijker Italiaanse gerechten zoals spaghetti bolognese en lasagne dan erwtensoep en stoofvlees zonder recept op tafel toveren.

Culinair historica Charlotte Kleyn legt uit waarom de Italiaanse keuken in Nederland zo populair is: “Onze liefde voor Italiaans eten kreeg een impuls in de tweede helft van de 20e eeuw doordat steeds meer mensen naar Italië op vakantie gingen, Italianen restaurants openden in ons land en Italiaanse recepten verschenen in kookboeken en tijdschriften. Door hun eenvoud werden Italiaanse gerechten razend populair. Neem pasta: makkelijk klaar te maken en de mogelijkheden voor sauzen zijn eindeloos.”

Avontuurlijke afwisseling

‘Wat de boer niet kent, vreet-ie niet’ is een gevleugelde uitspraak over het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander in vroegere tijden. Toch blijkt dat pasta in die periode een avontuurlijke afwisseling was op de pieper. Dat doen we natuurlijk wel op een volstrekt eigen manier, want de gemiddelde Italiaan zou de tranen in de ogen krijgen als hij een Nederlands bord pasta bolognese voorgeschoteld ziet.

Dat komt vooral omdat wij van gemak houden en alles best wel in een pan kan en op een bord. Zeg maar een AGV, maar dan met pasta. In Italië is het gebruikelijk om dit in gangen te doen. Als primo een pastagerecht met een simpele saus. De saus zorgt voor verbinding en niet voor een zoektocht naar welke pasta er is gebruikt. Als secondo volgt dan vaak vlees of vis.

Ananas of kiwi

Wat wij, de mensen van buiten Italië, geflikt hebben met de pizza is eigenlijk een soort blasfemie. We kijken er niet meer van op als er ananas op zit en zelfs kiwi (!!) lijkt zijn intreden te hebben gedaan. Hoe dan? Van origine komt de pizza uit Napels, en heeft-ie een dunne maar vrij zompige bodem met hoge korst. Standaard wordt hij belegd met: tomatensaus, mozzarella en basilicum (margherita) of met tomatensaus, knoflook en oregano (marinara).

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies