Food11.02.2020

Nederlanders koken makkelijker Italiaans dan Hollands


Zet je makkelijker een lasagne of stoofvlees op tafel als je uit je hoofd het gerecht moet koken? Uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat Nederlanders makkelijker Italiaanse gerechten zoals spaghetti bolognese en lasagne dan erwtensoep en stoofvlees zonder recept op tafel toveren.

Culinair historica Charlotte Kleyn legt uit waarom de Italiaanse keuken in Nederland zo populair is: “Onze liefde voor Italiaans eten kreeg een impuls in de tweede helft van de 20e eeuw doordat steeds meer mensen naar Italië op vakantie gingen, Italianen restaurants openden in ons land en Italiaanse recepten verschenen in kookboeken en tijdschriften. Door hun eenvoud werden Italiaanse gerechten razend populair. Neem pasta: makkelijk klaar te maken en de mogelijkheden voor sauzen zijn eindeloos.”

Avontuurlijke afwisseling

‘Wat de boer niet kent, vreet-ie niet’ is een gevleugelde uitspraak over het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander in vroegere tijden. Toch blijkt dat pasta in die periode een avontuurlijke afwisseling was op de pieper. Dat doen we natuurlijk wel op een volstrekt eigen manier, want de gemiddelde Italiaan zou de tranen in de ogen krijgen als hij een Nederlands bord pasta bolognese voorgeschoteld ziet.

Dat komt vooral omdat wij van gemak houden en alles best wel in een pan kan en op een bord. Zeg maar een AGV, maar dan met pasta. In Italië is het gebruikelijk om dit in gangen te doen. Als primo een pastagerecht met een simpele saus. De saus zorgt voor verbinding en niet voor een zoektocht naar welke pasta er is gebruikt. Als secondo volgt dan vaak vlees of vis.

Ananas of kiwi

Wat wij, de mensen van buiten Italië, geflikt hebben met de pizza is eigenlijk een soort blasfemie. We kijken er niet meer van op als er ananas op zit en zelfs kiwi (!!) lijkt zijn intreden te hebben gedaan. Hoe dan? Van origine komt de pizza uit Napels, en heeft-ie een dunne maar vrij zompige bodem met hoge korst. Standaard wordt hij belegd met: tomatensaus, mozzarella en basilicum (margherita) of met tomatensaus, knoflook en oregano (marinara).

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp