Nederland importeert voor meer dan 1 miljard euro aan avocado's

Nederland importeert voor meer dan 1 miljard euro aan avocado's

Vorig artikel Volgend artikel

Dat de avocadohand in Nederland ineens uit de lucht leek te komen vallen, blijkt dankzij nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toch wat minder lukraak. Afgelopen jaar werd er in ons land voor 1,1 miljard euro aan avocado’s geïmporteerd. Daarmee laat de avocado inmiddels druiven, bananen en sinaasappelen achter zich en is het qua waarde de meest geïmporteerde soort fruit van ons land.

Als Nederlanders zijn we ook veel meer avocado’s gaan eten per jaar. In 2008 waren dat er gemiddeld drie (!) per jaar en inmiddels komt het gemiddelde uit op 12 per jaar, omgerekend 2,2 kilogram avocado's per persoon. Neemt niet weg dat er genoeg -waarschijnlijk- millennials zijn die dat aantal per maand al aantikken. Grote kans dat het eerste avocadorestaurant van ons land (en Europa), The Avocado Show, een katalysator voor dit alles is geweest.

Avocadohub Europa

Een klein rekensommetje leert al snel dat het aantal avocado’s dat je voor 1,1 miljard euro kan importeren meer dan 2 miljard stuks zijn. Met een gemiddelde van 12 avocado’s per persoon per jaar kom je er niet. En volgens het CBS klopt dit ook want ruim 90% van de avocado’s die naar ons land komen worden doorgevoerd naar andere Europese landen. Daarmee is Nederland de grootste exporteur van alle landen die het fruit zelf niet kunnen laten groeien.

Zuid-Amerika

De 415 miljoen kilo avocado’s die afgelopen jaar in ons land werden geïmporteerd komen voor het grootste deel uit Colombia, Chili en Peru. Ze arriveren via transportschepen in de Rotterdamse haven en het meerendeel wordt daarna via vrachtwagens doorgevoerd naar Frankrijk en Duitsland.

Verschillende Nederlandse bedrijven zijn zich hier de afgelopen jaren in gaan specialiseren. Het gaat dan niet alleen om het importeren en doorvoeren, maar bedrijven doen ook aan rijping, controle en het eventueel nog verpakken van avocado’s. Bij dat laatste wordt sinds afgelopen jaar ook gebruikgemaakt van een laagje dat het fruit langer vers moet houden.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies