Na oproepje zijn Franse monniken verlost van overschot van 4.000 kazen

Na oproepje zijn Franse monniken verlost van overschot van 4.000 kazen

Vorig artikel Volgend artikel

In Frankrijk was het groot nieuws vorige week: de trappistenmonniken van de abdij van Cîteaux zaten met een groot probleem. Net ten zuiden van Dijon worden in de abdij naast allerlei speciaalbieren ook ambachtelijke kazen gemaakt. Alleen zaten de monniken door de pandemie opgescheept met een overschot van 4.000 kazen.

Door verschillende maatregelen daalde de verkoop van de kazen in de eigen winkel en natuurlijk het naastgelegen restaurant met bijna 50%. Dat zorgde voor een overschot van 4.000 kazen, in gewicht is dat zo’n 2,8 ton overtollige kaas. Hierdoor moest het verkopen van de kazen via een online shop uitkomst bieden.

Prijswinnende kaas

In 2020 wist de Abbaye Cîteaux kaas tijdens de internationale wedstrijd voor eten en drinken in Lyon een zilveren medaille te winnen. De kaas werd voor het eerst in 1925 geproduceerd en heeft dus afgelopen jaar in het bastion van de Franse culinaire wereld tijdens deze kaaskeurwedstrijd een bekroning gekregen.

Broeder Jean-Claude is verantwoordelijk voor de marketing binnen de abdij en hij laat een gezonde dosis zelfspot aan een lokaal Frans medium weten: “We probeerden onze 75 koeien uit te leggen dat ze minder melk moesten produceren, maar ze schijnen het niet te hebben begrepen. Onze verkopen zijn met bijna 50% gedaald dus we moeten onze voorraad opruimen. Normaal weigeren we bestellingen, maar nu wordt onze kaas aan klanten in Tokio en Dubai verkocht.”

Daverend succes

Afgelopen maandag kwam er een update van de verkopen vanuit het klooster. Broeder Jean-Claude liet aan een ander lokaal medium weten: “We werken samen met internetstartup Divine Box. Zo worden producten verkocht die zijn gemaakt door abdijen in Frankrijk en elders. We hebben als doel om morgen (red. dinsdag) minstens een ton kaas te verkopen. De minimale bestelling is twee wielen kaas. Inmiddels zitten we al op 700 kilo verkochte kaas.”

Op het moment van schrijven is het niet meer mogelijk om via de website de kaas te bestellen. Dat lijkt dus op een eind goed, al goed.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies