Heb je olijfolie en zout nodig om pasta te koken?

Heb je olijfolie en zout nodig om pasta te koken?

Vorig artikel Volgend artikel

Op het gebied van eten zijn er al jarenlang discussies gaande die oneindig lijken. Daarom publiceerde ik laatst al een artikel om voor eens en altijd de discussie over friet of patat te beslechten. Ook qua kooktechnieken is er genoeg voer voor discussie. Want heb je bijvoorbeeld olijfolie en zout nodig om pasta te koken?

Olijfolie gebruiken veel mensen bij het koken van pasta om te zorgen dat de pasta niet plakt. Zout wordt toegevoegd met het idee dat de pasta dan sneller gaart. Of de perfecte pasta koken behandeld gaat worden in een van de workshops over kooktechnieken op Cheflix weet ik niet. Vandaar dat ik in dit artikel, na wat aandringen (hoi Karst!), een sluitend antwoord ga vinden.

Sneller gaar

Het toevoegen van zout aan het pastawater doen veel mensen argeloos en zonder er verder over na te denken. Toch is het idee ooit geweest dat als je zout toevoegt de pasta eerder gaar is. De enige logica die daar achter kan zitten is het kookpunt van zoutwater. Dat is namelijk hoger dan van normaal water. Het enige dat zout in je pastawater doet is smaak geven en dat is natuurlijk helemaal prima.

Niet plakken

Het toevoegen van (olijf)olie aan pastawater wordt eigenlijk altijd met de reden gedaan om te zorgen dat de pasta niet gaat plakken. Alleen gaat die vlieger niet op. Olie mixt namelijk niet met water en blijft er dus altijd op drijven. Dus hij mengt ook niet met de pasta. Dat doet hij wel bij het afgieten en zo krijgt de pasta een soort van oliecoating.

In principe zorgt dit er dan wel voor dat de pasta minder plakt. Al blijft er door het laagje sowieso bijna niks meer aan de pasta plakken, dus ook de saus niet. Wel voegt de olie iets van smaak toe, maar of dit een gamechanger is? Dan kun je beter tijd steken in een goede pastasaus maken. En de beste manier om te zorgen dat de pasta niet gaat plakken tijdens het koken? Gebruik een ruime pan en roer af en toe. Dat is de simpelste oplossing!

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies