Dit is waarom jackfruit zo'n veelgebruikte vleesvervanger is

Dit is waarom jackfruit zo'n veelgebruikte vleesvervanger is

Vorig artikel Volgend artikel

De stekelige Aziatische fruitsoort jackfruit duikt steeds meer op in allerlei plantaardige recepten. Normaal zie je plantaardige ingrediënten vooral op een manier gebruikt worden, maar jackfruit blijkt enorm veelzijdig te zijn. Het wordt gebruikt in als vegan pulled pork of vleesloze rendang. Toch hebben mensen nog allerlei vragen over jackfruit en in dit artikel worden die beantwoord.

Jackfruit kent zijn oorsprong in India en groeit inmiddels in heel Azië waar het fruit vooral bekend is als nangka. Hoewel de oorsprong daar ligt, zie je de jackfruitbomen inmiddels ook in Latijns-Amerika en Oost-Afrika. Die kunnen tot wel 20 meter hoog groeien en jackfruit kan aan zo’n boom groeien tot een vrucht van tussen de 5 en 40 kilo (!).

Vruchtvlees

Normaal wordt niemand vrolijk van iets zonder een duidelijke eigen smaak, maar bij deze vrucht is het helemaal anders. Dat komt door zijn vlezige structuur en omdat hij smaken enorm makkelijk opneemt. Dat maakt het dus een ideale vleesvervanger voor iedereen die plantaardig of vegetarisch eet, maar ook een ideaal ingrediënt om te gebruiken in allerlei gerechten.

Jonge jackfruit

Aangezien de vruchten zo uit de kluiten kunnen groeien aan de jackfruitbomen worden de kleinere jackfruits al vroeg geplukt. Deze ‘jonge’ variant is ook degene die heel makkelijk smaken opneemt en heel vlezig is. Want in Zuidoost-Azië eet men ondermeer de zaden van de jackfruit als snack en worden de grote rijpe varianten in desserts gebruikt omdat een volgroeide jackfruit enorm zoet is.

Jackfruit kookboek

Zelf heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Jackfruit door het kookboek met dezelfde naam dat in de goodiebag zat na de CuliPersLunch afgelopen jaar. Het boek is in samenwerking met Fairtrade Original gemaakt, dat is niet geheel toevallig want het bedrijf verkoopt een eigen jonge jackfruit in blik in de supermarkt.

Het is wel de reden dat ik met jackfruit ben gaan experimenteren en achter de veelzijdigheid ben gekomen. Zo heb ik er inmiddels de bijna standaard vegan pulled pork en vegan loaded nacho’s gemaakt. Maar deze Nationale Week Zonder Vlees ben ik eens goed het kookboek ingedoken om er eens echt iets anders mee te maken namelijk een Smokey Jackfruit Gyros. Het recept daarvan volgt morgen op Eatly en op onze Instagram zie je binnenkort het eindresultaat.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies