Derde kerstdag: deze kliekjes van kerst kun je invriezen

Derde kerstdag: deze kliekjes van kerst kun je invriezen

Vorig artikel Volgend artikel

Derde kerstdag is natuurlijk geen officiële feestdag, maar veel mensen zijn wel gewoon vrij. Voor de een is het een startschot van een paar dagen klussen, de ander ziet juist kansen om even bij vrienden langs te gaan en weer een ander maakt de kliekjes op van kerst. Want je maakt toch altijd teveel klaar. je kan veel doen met de restjes eten van kerst, invriezen is een handige maar niet zoveel gebruikte optie.

Het is altijd goed om na de kerstdagen te inventariseren wat er nog allemaal in de koelkast te vinden is. Misschien heb je al een deel meegegeven aan een van je gasten na een van de kerstdiners. Dat werkt ook goed als een extra traktatie. Van veel overgebleven groenten maak je heel simpel een soep. Heb je nog allerlei kazen open van een kaasplank? Die kun je ook nog gebruiken als basis van een kaasfondue om groenten en brood mee op te maken. Maar misschien wel de makkelijkste ‘hack’: heel veel ingrediënten zijn in te vriezen.

Deze producten kun je invriezen:

Champignons

Het zou bijna raar zijn als je na kerst niet nog wat bijzondere champignons ergens hebt liggen. Je hebt er niks aan om ze vanuit het befaamde blauwe bakje in de vriezer te kiepen, ze hebben namelijk net iets meer aandacht nodig. Eigenlijk doe je hetzelfde met ze als voor het gebruik in een gerecht: schoonmaken en in partjes (of schijfjes) snijden. Daarna bak of blancheer je ze in de pan. Als je ze daarna zo droog mogelijk invriest blijven ze 3 maanden goed in de vriezer.

Gekookte rijst en pasta

Als je gekookte rijst of pasta overhebt is het van belang om deze zo snel mogelijk af te laten koelen in een luchtdicht bakje. Als het afgekoeld is doe je het (in eerste instantie) de koeling in en daarna in de vriezer. De gekookte rijst en pasta blijft 2 maanden goed en heeft zo’n 5 uur nodig om op kamertemperatuur te ontdooien.

Geklopte eieren

Misschien is dit er eentje die weinig mensen weten, maar ook eieren kunnen de vriezer in. Daarvoor hoef je ze alleen maar even los te kloppen en in een bakje te doen. Op het bakje zet je dan de datum en hoeveel eieren het zijn. De eieren zijn na ontdooien op de normale manier te gebruiken. Hele eieren blijven drie maanden goed in de vriezer, alleen de dooier ook drie maanden en alleen het eiwit zes maanden.

Avocado’s

Ik laat de avocadohand even voor wat het is, want je ‘eetrijpe’ avocado’s kunnen ook gewoon de vriezer in. Dat kan op twee manieren: twee helften zonder pit met daarover wat citroensap in een bakje of gepureerd tot guacamole met wat citroensap. Op beide manieren zijn ze een half jaar in de vriezer te houden. Let wel: structuur en textuur gaan wat achteruit in de diepvries, dus het kan zijn dat ze na ontdooien vooral heerlijk zijn in een smoothie.

Hummus

Het lijkt erop dat iedereen het afgelopen jaar hummus is gaan waarderen en vooral ook allerlei variaties van hummus. Eigengemaakte hummus kun je in een diepvriesbakje doen met een laag olijfolie eroverheen. Dat zorgt ervoor dat hij niet uitdroogt. Hummus gekocht bij de supermarkt wip je over in een diepvriesbakje (evt. ook met olijfolie). Beide varianten blijven vier maanden goed in de vriezer.

Kaas

Naast er een goede kaasfondue van brouwen is kaas ook in te vriezen. Maar daarbij moet je wel goed opletten welke kaas je hebt. Een harde kaas zoals Pecorino of Parmezaan blijft acht maanden goed in een bakje of zakje. Semi-harde kaas zoals Goudse blij tussen de twee en acht maanden goed. Daar vooral de tip: laat hem niet te lang in de vriezer, hoe eerder hoe beter. Zachte kazen zoals mozzarella en brie zijn niet in te vriezen. Die kun je beter gebruiken voor een kaasfondue of een kaassoep.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies