De cacaomassa voor de repen van Hands Off My Chocolate is volledig traceerbaar

De cacaomassa voor de repen van Hands Off My Chocolate is volledig traceerbaar

Vorig artikel Volgend artikel

Het favoriete chocolademerk hier op de redactie van Eatly heeft mooi nieuws te melden. Vanaf dit jaar is de cacaomassa die gebruik wordt om de repen van Hands Off My Chocolate te maken volledig traceerbaar. Daarmee is het chocolademerk het eerste Cacoa Horizons-merk ter wereld dat overstapt op traceerbare cacaomassa.

Sinds de oprichting in 2013 werkt het chocolademerk al samen met Cocoa Horizons. Dat is een onafhankelijke non-profit stichting die cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana ondersteunt. Kitty Smeeten over deze bijzondere stap: “Binnen onze duurzame en maatschappelijke missie blijven we ons continu inzetten voor verbeteringen binnen de thema’s: better for you, better for the environment en better for other people. De traceerbare cacaomassa is voor ons een heel belangrijke nieuwe stap vooruit.”

Traceerbaar

Cocoa Horizons heeft een programma waarbij de bonen voor de repen van Hands Off direct worden ingekocht bij vijf coöperaties in Ivoorkust en twee in Ghana. Bij hen zijn 5.745 boeren aangesloten, waarvan 16,5% vrouw. Het traceren van de massa begint met het markeren van de cacaozakken met een blauwe draad, daarna krijgen de zakken een code die specifiek is ontwikkeld voor de cacao van Hands Off.

Traceerbare cacaomassa
(Infographic: Traceerbare cacaoroute Hands Off)

Zo worden de bonen van boer tot het eindstation apart gehouden van de andere zakken waardoor het voor het chocolademerk inzichtelijk is met welke boeren er precies samen wordt gewerkt en welke vooruitgang die gemeenschappen maken via het Cocoa Horizons-programma. Want de stichting coacht haar boeren via lokaal praktijkonderwijs en trainingen, maar ook Productivity Packages die individuele boeren helpen de productiviteit te verbeteren en voor gemeenschapsontwikkeling.

Empowerment

Vrouwen in hun kracht zetten is een van de speerpunten van Hands Off My Chocolate maar ook van de stichting. Zo wil het chocolademerk vrouwen hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid vergroten waardoor ze een stem krijgen. Zeker in de cacaowereld zijn vrouwelijke cacaoboeren in de minderheid en Cocoa Horizons heeft aparte programma’s om vrouwen en kinderen extra te ondersteunen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies