Food03.06.2021

De cacaomassa voor de repen van Hands Off My Chocolate is volledig traceerbaar


Het favoriete chocolademerk hier op de redactie van Eatly heeft mooi nieuws te melden. Vanaf dit jaar is de cacaomassa die gebruik wordt om de repen van Hands Off My Chocolate te maken volledig traceerbaar. Daarmee is het chocolademerk het eerste Cacoa Horizons-merk ter wereld dat overstapt op traceerbare cacaomassa.

Sinds de oprichting in 2013 werkt het chocolademerk al samen met Cocoa Horizons. Dat is een onafhankelijke non-profit stichting die cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana ondersteunt. Kitty Smeeten over deze bijzondere stap: “Binnen onze duurzame en maatschappelijke missie blijven we ons continu inzetten voor verbeteringen binnen de thema’s: better for you, better for the environment en better for other people. De traceerbare cacaomassa is voor ons een heel belangrijke nieuwe stap vooruit.”

Traceerbaar

Cocoa Horizons heeft een programma waarbij de bonen voor de repen van Hands Off direct worden ingekocht bij vijf coöperaties in Ivoorkust en twee in Ghana. Bij hen zijn 5.745 boeren aangesloten, waarvan 16,5% vrouw. Het traceren van de massa begint met het markeren van de cacaozakken met een blauwe draad, daarna krijgen de zakken een code die specifiek is ontwikkeld voor de cacao van Hands Off.

<em>(Infographic: Traceerbare cacaoroute Hands Off)<\/em>
(Infographic: Traceerbare cacaoroute Hands Off)

Zo worden de bonen van boer tot het eindstation apart gehouden van de andere zakken waardoor het voor het chocolademerk inzichtelijk is met welke boeren er precies samen wordt gewerkt en welke vooruitgang die gemeenschappen maken via het Cocoa Horizons-programma. Want de stichting coacht haar boeren via lokaal praktijkonderwijs en trainingen, maar ook Productivity Packages die individuele boeren helpen de productiviteit te verbeteren en voor gemeenschapsontwikkeling.

Empowerment

Vrouwen in hun kracht zetten is een van de speerpunten van Hands Off My Chocolate maar ook van de stichting. Zo wil het chocolademerk vrouwen hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid vergroten waardoor ze een stem krijgen. Zeker in de cacaowereld zijn vrouwelijke cacaoboeren in de minderheid en Cocoa Horizons heeft aparte programma’s om vrouwen en kinderen extra te ondersteunen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Chocolade

Disney+ trakteert op warme chocolademelk in de Disney Chocolate Stream Shop

Disney+ brengt deze winter iets bijzonders naar Amsterdam. Van 11 tot en met 13 december opent de Disney Chocolate Stream Shop Amsterdam op het Rokin. In deze tijdelijke winkel komen films, series en chocolade samen. De Belgische chocolatier Dominique Persoone maakte er zes speciale warme chocoladedranken die passen bij bekende titels op Disney+. Bezoekers krijgen gratis een van deze unieke creaties wanneer ze binnenstappen in de warme en vrolijke pop-up.

Food04.12.2025

Disney+ trakteert op warme chocolademelk in de Disney Chocolate Stream Shop

Dubbel genieten: Côte d’Or en koffie is de ultieme smaakcombinatie

Sommige combinaties zijn gewoon meant to be. Zoals muziek en wijn, zon & een cocktail en natuurlijk koffie met chocolade. De intense cacaosmaak versterkt de tonen van espresso, cappuccino of zelfs een matcha latte. Ontdek hoe Côte d'Or elk koffiemoment verandert in een zintuiglijke beleving vol warmte, diepgang en puur genot.

Food05.11.2025

Dubbel genieten: Côte d’Or en koffie is de ultieme smaakcombinatie

Tony’s Choco Experience: 20 jaar chocolade, fun en impact

De Tony’s Choco Experience in De Hallen Amsterdam viert 20 jaar Tony’s Chocolonely met een interactieve beleving vol geur, kleur en smaak. Bezoekers wandelen letterlijk door een gigantische chocoladereep, ontdekken het verhaal achter eerlijke cacao en proeven nieuwe smaken, waaronder de Everything Bar en limited editions. Het evenement is gratis en toegankelijk van 28 oktober t/m 2 november.

Nieuws29.10.2025

Tony’s Choco Experience: 20 jaar chocolade, fun en impact

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Iedere week vallen (nou ja) er wel weer nieuwe producten op de mat bij de redactie van Eatly. Food & drinks van bekende, minder bekende of nieuwe merken die leuk zijn om te proeven.

Food03.12.2024

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Voor mensen die er ook heel veel trek van krijgen is er Cinema Culinair: je bekijkt de film en krijgt precies op het juiste moment het gerecht geserveerd.

Hotspots25.11.2024

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Shoppen in Londen deze november? Of misschien in december een weekend? Vooral dit kerstlekkers is een aanrader als je naar Londen gaat.

Food16.11.2024

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

De cacao van Chocolate Makers uit Amsterdam komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat?

Food11.10.2024

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Ooit gehoord van boetiek-chocolade? Wij nog niet, tot aan vandaag dan want er is een nieuw luxe chocolademerk, Marmir Chocolate. Een nieuwe 'guilty pleasure' ontwikkeld door ervaren patisseriechefs. De makers noemen het...

Food11.06.2024

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem