Aspergeseizoen begonnen, verse asperges overal verkrijgbaar

Aspergeseizoen begonnen, verse asperges overal verkrijgbaar

Vorig artikel Volgend artikel

Het afgelopen paasweekend hebben asperges bij veel mensen op het menu gestaan. Net als de vissers met de Oosterscheldekreeft zijn dit seizoen de aspergeboeren afhankelijk van de consumenten. Waar normaal een deel van de oogst naar restaurants gaat, is dat nu natuurlijk niet het geval.

Het is voor boeren een aparte gewaarwording. Er is genoeg om te oogsten, maar er zijn te weinig seizoensarbeiders voor handen. Anderen hebben weer te maken dat alle producten al van het land zijn en dat er een overschot is. Dat laatste heeft vooral te maken met de gesloten restaurants.

Aspergeseizoen

Begin april begint het aspergeseizoen in Nederland en dat duurt tot ergens eind juni. Door bovengenoemde problemen zijn het vooral consumenten die aan de slag gaan met asperges. Wat vaak blijkt, is dat koken met het witte goud veel makkelijker is dan in eerste instantie gedacht.

Groen of wit

De twee soorten asperges die je het meest ziet zijn: groen en wit. Het verschil? Groene asperges groeien boven de grond en krijgen zodoende zonlicht. Witte asperges groeien onder de grond en zijn wit doordat ze geen zon zien. Als ze boven de grond komen verkleuren ze, van roze naar groen. Of een asperge vers is, zie je aan de onderkant. Als het uiteinde uitgedroogd is, dan is de asperge niet vers. Protip: ongeschilde, verse asperges piepen als je ze tegen elkaar aanwrijft.

Bewaren en bereiden

Als je verse asperges in de koelkast wil bewaren is het verstandig om ze in een vochtige (thee)doek te wikkelen, dan blijven ze drie a vier dagen goed. Wil je ze invriezen? Schil en kook ze dan eerst.

Om asperges perfect te garen laat je ze eerst acht minuten koken in water, dan zet je de pit laag of uit (ligt eraan waar je op kookt) en laat je de asperges nog acht minuten garen in het warme water.

Traditioneel serveren wij in Nederland asperges met krieltjes, ham, een aspergesaus en een gekookt eitje. Makkelijkste alternatief; vervang de ham eens met gerookte zalm. Of maak eens een aspergesoep (zie bovenstaand)!

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies