
Aardappeltelers experimenteren met nieuwe rassen voor duurzamere friet
Het lijkt erop dat met het inburgeren van de airfryer dat de frietmarkt enorm in beweging is gekomen. Aardappelverwerkende bedrijven zijn zodoende veel nieuwe aardappelrassen gaan gebruiken. Veel van de nieuwe rassen maken de teelt een stuk duurzamer, daarnaast zijn aardappelen met minder koolhydraten in opkomst én wordt er meer friet met een coating geproduceerd.
Doordat er meer ovenfriet wordt gekocht en deze in beginsel ook krokant gebakken moet kunnen worden, zijn er verschillende nieuwe aardappelrassen die gebruikt worden om friet van te maken. Telers streven naar nieuwe rassen die minder water en bemesting vragen om zo een hogere opbrengst per hectare te krijgen.
Nieuwe rassen
De oudere rassen als Agria en Bintje verliezen zodoende terrein, dat heeft er ook mee te maken dat de nieuwe aardappelen ook langer bewaard kunnen worden. De rassen die de afgelopen jaren flink populair zijn gebleken zijn de rassen Challenger en Innovator. En inmiddels zijn Cayman en Tiger als aardappelrassen ook in opmars.
Koolhydraatarm
Onder aanvoering van Leon & Leon kwam twee jaar geleden de eerste koolhydraatarme friet voor in de airfryer op de markt. Die worden gemaakt van het ras Sunlite en om ze extra knapperig te krijgen zit er een coating van zetmeel om. Het klinkt als een vernieuwing, maar friet met een coating bestaat al 25 jaar.
Coating
Dat er meer vraag is naar friet met een coating heeft te maken met de bezorgdiensten die ook friet thuisbezorgen. De coating bestaat in de meeste gevallen uit een flinterdun, vaak licht gekruid beslag. Fabrikanten als McCain, LambWeston en Aviko produceren al jaren een eigen variant van friet met een coating omdat deze langer warm én knapperig blijft.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl