De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het ginarchief hier op de site is vrij groot omdat ik iedere gin uitprobeer die ik op de kop kan tikken. Want een goed gedistilleerde gin is mooi spul waar je zoveel kanten mee op kan, zeker ook in cocktails. Toen ik iets las over de Zuid-Afrikaanse gin Indlovu werkt ik wel nieuwsgierig, alleen niet om de gin uit te proberen.
Een van de mooiste kenmerken van een goed gemaakte gin is dat je de botanicals en kruiden goed kan ruiken en herkennen. Zeker omdat veel ginmakers kiezen voor een duidelijk smaakprofiel voor hun gin: citrus, kruidig, zoet of bloemig (floraal). Aan de hand van dit profiel proberen ze dan een unieke smaaksensatie te creëren.
Uitwerpselen olifanten
Het Zuid-Afrikaanse Indlovu doet het op dat gebied helemaal anders. Oprichters Les en Paula Ansley gebruiken voor hun gin als ‘smaakmaker’ de uitwerpselen van olifanten. Yep, dat lees je goed. Ansley zegt daar tegen Reuters over: “De uitwerpselen van olifanten zijn hier ideaal voor. Dat komt omdat ze zo weinig verteren. Voedsel wordt snel verwerkt en ze hebben weinig darmbacteriën en een zeer slechte absorptie.”
Kieskeurig
Dit klinkt misschien nog niet al te feestelijk, maar Ansley gaat zeer aanstekelijk verder over waarom de uitwerpselen perfect zijn om een gin mee te maken. Hij vervolgt zijn verhaal: “Hierdoor zijn de uitwerpselen perfect voor het extraheren van alle plantaardige ingrediënten. Daarnaast zijn olifanten erg selectief, ze eten namelijk alleen de beste bladeren, vruchten, bloemen en planten die ze kunnen vinden.”
Unieke batches
In de filmpjes bij dit artikel zie je dat de gin wordt getrokken uit de olifanten uitwerpselen en dat er natuurlijk ook de normale ingrediënten voor worden gebruikt zoals jeneverbes en citrus. Misschien nog wel het meest bijzondere aan de gin is dat iedere nieuwe batch een eigen smaak heeft. Dat komt door de seizoenen en het klimaat waardoor de olifanten ander voedsel tot zich nemen. Wel houdt Ansley bij waar en wanneer de uitwerpselen zijn gevonden voor een bepaalde batch.
1.500 flessen
De eerste flessen gin werden in 2018 gebotteld en inmiddels is Indlovu verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zwitserland, Japan en Taïwan. Naar die landen worden maandelijks 1.500 flessen geëxporteerd en in alle grote retailers in Zuid-Afrika is de gin verkrijgbaar. Van de opbrengsten wordt 15% gedoneerd aan olifantenopvang in de regio.
Verder lezen over Drank
Lifestyle29.08.2024
Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Gezond24.05.2024
Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura
Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde
Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Verder lezen over Gin
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!
Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)
Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin
Drinks20.03.2023