Zuid-Afrikaans ginmerk Indlovu maakt gin van olifantenpoep

Zuid-Afrikaans ginmerk Indlovu maakt gin van olifantenpoep

Vorig artikel Volgend artikel

Het ginarchief hier op de site is vrij groot omdat ik iedere gin uitprobeer die ik op de kop kan tikken. Want een goed gedistilleerde gin is mooi spul waar je zoveel kanten mee op kan, zeker ook in cocktails. Toen ik iets las over de Zuid-Afrikaanse gin Indlovu werkt ik wel nieuwsgierig, alleen niet om de gin uit te proberen.

Een van de mooiste kenmerken van een goed gemaakte gin is dat je de botanicals en kruiden goed kan ruiken en herkennen. Zeker omdat veel ginmakers kiezen voor een duidelijk smaakprofiel voor hun gin: citrus, kruidig, zoet of bloemig (floraal). Aan de hand van dit profiel proberen ze dan een unieke smaaksensatie te creëren.

Uitwerpselen olifanten

Het Zuid-Afrikaanse Indlovu doet het op dat gebied helemaal anders. Oprichters Les en Paula Ansley gebruiken voor hun gin als ‘smaakmaker’ de uitwerpselen van olifanten. Yep, dat lees je goed. Ansley zegt daar tegen Reuters over: “De uitwerpselen van olifanten zijn hier ideaal voor. Dat komt omdat ze zo weinig verteren. Voedsel wordt snel verwerkt en ze hebben weinig darmbacteriën en een zeer slechte absorptie.”

Kieskeurig

Dit klinkt misschien nog niet al te feestelijk, maar Ansley gaat zeer aanstekelijk verder over waarom de uitwerpselen perfect zijn om een gin mee te maken. Hij vervolgt zijn verhaal: “Hierdoor zijn de uitwerpselen perfect voor het extraheren van alle plantaardige ingrediënten. Daarnaast zijn olifanten erg selectief, ze eten namelijk alleen de beste bladeren, vruchten, bloemen en planten die ze kunnen vinden.”

Unieke batches

In de filmpjes bij dit artikel zie je dat de gin wordt getrokken uit de olifanten uitwerpselen en dat er natuurlijk ook de normale ingrediënten voor worden gebruikt zoals jeneverbes en citrus. Misschien nog wel het meest bijzondere aan de gin is dat iedere nieuwe batch een eigen smaak heeft. Dat komt door de seizoenen en het klimaat waardoor de olifanten ander voedsel tot zich nemen. Wel houdt Ansley bij waar en wanneer de uitwerpselen zijn gevonden voor een bepaalde batch.

1.500 flessen

De eerste flessen gin werden in 2018 gebotteld en inmiddels is Indlovu verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zwitserland, Japan en Taïwan. Naar die landen worden maandelijks 1.500 flessen geëxporteerd en in alle grote retailers in Zuid-Afrika is de gin verkrijgbaar. Van de opbrengsten wordt 15% gedoneerd aan olifantenopvang in de regio.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies