De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het klinkt bijna net zo hallucinerend als hoe absint werkt, máár er is een wodka gemaakt van graan en water uit de vervreemdingszone rondom Tsjernobyl. De wodka is gemaakt door wetenschappers die al jarenlang daar onderzoek doen en draagt de naam Atomik.
Tijdens de presentatie van de eerste fles sprak professor Jim Smith van de Universiteit van Portsmouth met de BBC. Hij was gespannen om de eerste én enige fles Atomik uit de kist te pakken en aan de wereld te showen. Het is namelijk het eerste consumentenproduct dat sinds 1986 geproduceerd is in het verlaten gebied rondom de kerncentrale.
Het plan
Professor Smith heeft de sterke drank niet alleen ontwikkeld. Dat deed hij met een team van wetenschappers dat al jaren onderzoek doet in de vervreemdingszone. Het Atomik-project begon met het idee om gewassen te verbouwen op een boerderij in de zone. Met de roggekorrels zou dan een poging kunnen worden ondernomen om een drank te destilleren.
Het hoort allemaal bij het onderzoek dat het team doet naar hoe de grond zich heeft hersteld na de nucleaire ramp in 1986. Smith zegt daarover tegen het Britse medium: “Er zijn stralingshotspots in de vervreemdingszone, maar voor het grootste deel is de verontreiniging lager dan je in andere delen van de wereld zou vinden met relatief hoge natuurlijke achtergrondstraling.” De bevindingen van dit onderzoek zijn deze maand gepubliceerd.
Radioactieve wodka?
De belangrijkste vraag is natuurlijk: Is de wodka radioactief? Daar heeft professor Smith gelukkig een geruststellend antwoord op: “Dit is niet meer radioactief dan elke andere wodka. Elke scheikundige zal je vertellen dat wanneer je iets destilleert, onzuiverheden in het afvalproduct achterblijven.
Dus namen we rogge die licht verontreinigd was en water uit de watervoerende laag van Tsjernobyl en hebben we dat gedistilleerd. Onze collega’s aan de Universiteit van Southampton, die een geweldig radio-analytisch laboratorium hebben, om te kijken of ze radioactiviteit konden vinden. Dat konden ze niet, alles was onder hun detectielimiet.”
Investeren in bevolking
Nu de eerste fles geproduceerd is, willen de wetenschappers dit jaar zo’n 500 op de markt brengen. Niet voor de winst, maar voor de lokale bevolking te helpen. “Het probleem voor de meeste mensen die daar wonen is dat ze niet de juiste voeding, gezondheidszorg, banen of investeringen hebben”, vertelt Smith.
De winst die ze hopen te gaan maken met de verkoop van de wodka wordt voor het grootste deel gebruikt om de Oekraïense bevolking te helpen. De rest wordt opnieuw in The Chernobyl Spirit Company geïnvesteerd. Zo wordt er voor de wetenschappers een inkomen gegenereerd om deeltijd aan hun ‘social spirit enterprise’ te werken.
Verder lezen over Drank
Lifestyle29.08.2024
Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Gezond24.05.2024
Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura
Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde
Drinks25.06.2023