Waarom wordt rum steeds populairder en duurder?

Waarom wordt rum steeds populairder en duurder?

Vorig artikel Volgend artikel

Niet alleen in Nederland heeft rum heeft in 2020 een echte comeback gemaakt, maar de rumrevival is een wereldwijd fenomeen. Steeds meer mensen ontdekken dat het idee van ‘zoete meuk’ totaal niet klopt. En ook dat, net als met whisky, de bekende merken Bacardi, Havana Club en Captain Morgan de lading totaal niet dekken. Hoe kan het dat rum steeds populairder en ook duurder wordt?

De ogen hier gingen op het gebied van rum pas echt open toen zich steeds meer Nederlandse producenten van rum zich meldden. Zo produceren Mates, de Rummieclub en Spirited Union Distillery Nederlandse rums. Het idee dat alle rum die je hier kan kopen import was ging daardoor uit het raam en de nieuwsgierig was gewekt.

Op de veiling

Voor een goede fles whisky wordt nog altijd veel geld neergelegd door verzamelaars. Toch zijn er vorig jaar al wat flessen rum voor een aardig bedrag geveild. Zo heeft de website Whisky Auctioneer inmiddels een broertje genaamd Rum Actioneer online gezet omdat er best veel animo is voor het kopen en verkopen van rums.

De duurste rum die vorig jaar verkocht is op die site is een rum van Foursquare, een onafhankelijke stokerij op Barbados. Die werd verkocht voor 17.000 euro, terwijl de fles iets daarvoor niet meer dan 250 euro waard was. Een jaar eerder ging bij de grote broer een van de meest zeldzame rums ter wereld onder de hamer: Wray & Nephew President’s Reserve. Die werd uiteindelijk voor iets meer dan 34.000 euro verkocht.

Tijd voor ontdekking

Hoewel het bovenstaande nog in schril contrast is met de miljoenen die neer worden geteld voor de meest zeldzame whisky’s ter wereld, geeft het wel goed aan dat ze beter op waarde geschat worden. Dat gebeurt niet alleen door verzamelaars, maar ook door consumenten. Dat valt niet los te zien van de variatie aan rums die inmiddels overal (online) verkrijgbaar zijn.

Veel mensen ontdekken de grote diversiteit aan rums en vooral ook wat het (ei)land van herkomst voor invloed heeft op de smaak. Zo heeft een Jamaicaanse rum veel meer ‘funk’ dan een uit Nicaragua. Dat heeft naast het klimaat van het land en de manier van stoken ook vooral te maken met hoe de rums gerijpt worden. Net als met speciale editie whisky’s worden rums overwegend een tijdje op speciale vaten gerijpt. Dat geeft ze een uniek smaakprofiel dat whiskydrinkers herkennen.

Bartenders

Hoewel de horeca voor een groot deel van 2020 dicht is geweest, zijn het de bartenders die veel mensen de ogen hebben geopend. Er zijn namelijk zoveel verschillende klassieke rumcocktails, als je ook nog eens een bartender treft die een voorkeur heeft voor een bepaalde rum en die perfect tot zijn recht kan laten komen in een cocktail ben je verkocht. Als je ooit de perfecte elegante Daiquri, Manhattan of klassieke Mojito hebt gedronken, snap je de charme van rum.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies