Schotse distilleerderij maakt gin van spruiten

Schotse distilleerderij maakt gin van spruiten

Vorig artikel Volgend artikel

Ieder jaar produceert de Schotse distilleerderij Pickering’s Gin enkele speciale kerstballen gevuld met gin om de kerstdagen een stuk gezelliger te maken. Ze proberen altijd wat reuring te creëren door ook wat aparte smaken in het pakket te doen. Dit jaar hebben ze als klapper: de eerste gin ter wereld gemaakt van spruiten.

Waar de Nederlanders zich inmiddels weer verbazen dat er kruid- en/of pepernoten in de winkels liggen, is het bij de Britten om al vrij vroeg met kerstmis in de weer te zijn. Zo vroeg zelfs dat de ginfabrikant uit Edinburgh nu al de jaarlijkse set gin-kerstballen aangekondigd.

Kerstsmaken

Ieder jaar proberen ze met de box de kerstsfeer te pakken. Zo zitten er dit jaar gins in die gemaakt zijn van: veenbes, vijgpudding, pruim & gember, peer & kaneel, sinaasappel én zoals eerder gezegd spruiten. De set is online te koop voor 25 pond. Beste grap? De eerste partij was binnen één dag uitverkocht. Inmiddels is Pickering’s Gin een tweede partij aan het produceren.

De distilleerderij laat op haar website weten: “Dit jaar hebben we de kerstbestemming van 10.000 eenzame en vergeten Perthshire-spruiten vervuld door ze te distilleren en de eerste gin ter wereld gemaakt van spruiten. We weten dat het gek klinkt, maar de bescheiden spruit levert een aangenaam zoete, ietwat nootachtige gin op die perfect is om te mixen.”

Kleine kerstballen

Natuurlijk moet dit alles met een kleine knipoog bekeken worden. De kerstballen bevatten 50 milliliter gin, dat is ongeveer gelijk aan een shotje. Het is niet zo dat je een overdosis spruiten binnenkrijgt. Hoofddistilleerder bij Pickering’s Gin, Matt Gammell, over de gin: “Het was een interessante uitdaging om de onmiskenbare smaak van spruiten in balans te krijgen en zo de smaak precies goed te krijgen. Onze distilleerderij rook ook heel bijzonder nadat we de 10.000 spruiten hadden verwerkt. Maar we houden van het eindresultaat!”

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies