Schneider Weisse: Het weizenbier uit Beieren dat meer aandacht verdient

Schneider Weisse: Het weizenbier uit Beieren dat meer aandacht verdient

Vorig artikel Volgend artikel

Tarwebier kennen we vooral als het Belgische witbier en het Duitse weizen. Hoewel de basis van beiden tarwe is, zijn het toch verschillende soorten bier. Een weizen mag alleen graan, hop en water bevatten en moet voor 50% uit tarwemout bestaan, bij witbier is dat niet het geval. In Nederland zijn er verschillende weizen op de markt, maar Schneider Weisse is hier nog redelijk onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen.

Het verhaal van het biermerk begint in in 1872 als George Schneider het recht verwerft om weizen te brouwen. Daarmee was hij de eerste ‘gewone’ burger die dit privilege bemachtigde in het Duitse München. Door de decennia heen heeft de brouwerij een ongekende schat aan kennis en ervaring opgedaan op het gebied van tarwebier en allerlei variaties. Dat maakt het op dat gebied een ongeëvenaard familiebedrijf in Beieren waar de zesde generatie inmiddels aan het roer staat.

Allerlei variaties

Weizen neemt in Beieren 30% van de biermarkt voor zijn rekening. Dat heeft er mee te maken met dat er naast de standaard weizen ook allerlei variaties op de markt zijn. De meest voorkomende: hefe (blond, met gist dus ongefilterd), dunkel (gebrande mout, donker en ongefilterd), kristall (blond en gefilterd) en een bock (extra sterk, rond de 8%).

Het assortiment

Schneider Weisse heeft deze bieren allemaal in het assortiment en meer. Om precies te zijn: Original (Tap7), Leichte Weisse (Tap11), Aventinus (Tap6), Helle Weisse (Tap1), Kristall (Tap2), Alkoholfrei (Tap3), Festweisse (Tap4), Hopfenweisse (Tap5) en de Aventinus Eisbock. En misschien nog wel het mooiste: we hebben ze op de redactie ontvangen en uitgeprobeerd.

Bekroonde bieren

Het is best apart om te zien dat Schneider Weisse in Nederland nog niet zo bekend is, terwijl veel van de bieren in het assortiment gelauwerd zijn. Zo won onlangs de Aventinus (de oudste doppelbock ter wereld) tijdens de Europen Beer Star 2020 een gouden medaille. Als je de bieren van het merk opzoekt via verschillende bier-apps dan scoren ze gemiddeld genomen allemaal een 7,5 of hoger.

Dat het bijzondere bieren zijn, blijkt uit veel zaken. De bieren hebben een heel eigenzinnige smaak en dat wordt onder meer veroorzaakt omdat ze worden vergist in open gisttanks. Dat gebeurt wereldwijd maar in weinig brouwerijen. Daarnaast worden de bieren niet gepasteuriseerd, waardoor de bieren blijven ‘leven’ en de smaak verder ontwikkeld.

Onze favorieten

Omdat we op de redactie eigenlijk allemaal wel ooit een hefe weizen of een normale weizen hadden gehad, waren veel van de bieren een nieuwe smaakervaring. Wat in alle bieren opvalt zijn de typerende aroma’s en smaak van de kruiden en fruit die gebruikt zijn. Ze zijn in Beieren in ieder geval niet bang voor kruidnagel!

Voor ons is de top 3: 1. Aventinus, 2. Original en 3. Hopfenweisse.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies