Nieuw duurzaam tequilamerk Mijenta landt in Nederland

Nieuw duurzaam tequilamerk Mijenta landt in Nederland

Vorig artikel Volgend artikel

Het kan bijna niet anders dan dat de zomer van 2022 in het teken staat van agavedranken: tequila en mezcal. De introductie van het duurzame, kleinschalige tequilamerk Mijenta in ons land past precies in die trend. Vanuit de Mexicaanse hooglanden van Jalisco zijn de Tequila Blanco en Tequila Reposado in Nederland geland. Por la tierra. Por la gente. Por la vida!

Een paar weken geleden had ik de eer om een avondje te tafelen met mede-oprichter Juan Coronado en het credo van het merk ‘Por la tierra. Por la gente. Por la vida!’ is die avond heel vaak over de tafel gerold. De naam Mijenta is afgeleid van ‘mi gente’ oftewel mijn mensen en Coronado heeft met zijn verhalen en tequila’s laten merken: deze tequila’s zijn echt om van te genieten in goed gezelschap.

Productieproces

Alle tequila’s van Mijenta worden van volwassen blauwe agave geproduceerd onder toeziend oog van maestra tequilera Ana Maria Romero. De kenmerkende smaak van Mijenta komt voort uit het secure, langzame proces en de traditionele methodes die het bedrijf gebruikt voor haar tequila. Zo worden de te oogsten planten met aandacht geselecteerd door Romero en haar professionele team van lokale jimadores (agaveboeren).

De agave krijgt de tijd om te groeien, de planten worden pas gekapt na zeven of acht jaar, in tegenstelling tot de twee of drie jaar die gebruikelijk is om bulktequila te produceren. De agaveharten worden vervolgens langzaam gekookt en gefermenteerd. Alles krijgt de tijd die nodig is voor het beste resultaat. Mijenta gebuikt bij de verbouwing van hun agave geen pesticiden of herbiciden zodat het land gezond blijft.

Blanco en Reposado

Beide tequila’s worden ongefilterd gebotteld waardoor het smaakkarakter wordt versterkt. De Blanco is een aromatische, complexe en zijdezachte tequila met lange afdronk en geurnoten van vanille, karamel, tropische fruit en kanaal. In de mond proef je vooral honing, vanille, karamel en fruittonen.

De Reposado rijpt zes maanden op vaten van Amerikaans en Frans eikenhout én Frans acaciahout. Daardoor heeft deze tequila een volle body met hints van bergamot, honing, gedroogd fruit, oranjebloesem en cacao. Daarnaast kregen we deze avond ook een voorproefje van de Añejo Gran Reserva, die vanaf september in Nederland te koop is. Deze tequila rijpt achttien maanden op niet alleen eiken en acacia, maar krijgt ook twee maanden de tijd in kersenvaten.

Verkrijgbaarheid

Dorst? De Blanco en Reposado zijn verkrijgbaar bij de horeca van Soho House en Entourage Group, cocktailbar Flying Dutchmen in Amsterdam, de winkels Sterk Amsterdam, BarrelProof Boutique in Rotterdam en De Gouden Ton en online via DrankDozijn.nl en Caneandgrain.nl

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies