Hertog Jan lanceert eerste Proeftuin-bier: een Bourgondische Chocolade Stout

Hertog Jan lanceert eerste Proeftuin-bier: een Bourgondische Chocolade Stout

Vorig artikel Volgend artikel

Aan het begin van het jaar kondigde bierbrouwer Hertog Jan een uniek bierabonnement aan waarbij liefhebbers ieder kwartaal een experimenteel bier ontvangen. Het eerste bier uit deze proeftuin is onthuld en het is een: Bourgondische Chocolade Stout geworden. De brouwmeester over deze bierstijl: “De stout is een stijl waar wij als brouwers heel leuk mee kunnen spelen.”

De ontwikkeling van deze Hertog Jan Stout begon al in 2018 en de zaadjes ervoor waren al eerder gepland. Veel liefhebbers op bierfestivals en evenementen vroegen de brouwmeesters of Hertog Jan niet een stout kon brouwen. Eigenlijk zijn er op dit moment twee stijlen op de markt: de zware stouts zoals de Russian Imperial Stout en de Engelse en Ierse stouts die juist wat meer doordrinkbaar zijn.

Eigen versie

De meesterbrouwers van het Limburgse biermerk wilden een eigen draai geven aan de bierstijl en een unieke stout te maken. Die moet doordrinkbaar en soepel zijn, maar ook donker en vol van smaak. Qua alcoholpercentage wilden ze boven de pilsener uitkomen, maar niet in de extreme gaan. Verder was het voor hen van groot belang om de juiste balans te vinden in het bier.

Belgische draai

Na al deze research zijn ze aan de slag gegaan om de stout een Belgische draai te geven en een gloednieuw recept te ontwikkelen. Daarbij speelt de bitterheid van hop, maar ook die van gebrande mouten een voorname rol. In totaal zijn er voor het bier zeven moutsoorten gebruikt om het gewenste karakter van de stout te krijgen.

Bourgondische Chocolade Stout

Het resultaat mag er volgens de meesterbrouwers zijn: “Dit bier is precies wat we voor ogen hadden. De kracht van het mout doet prachtig zijn werk.” Het is een bier met een zoete moutige basis aangevuld met aroma’s van donkere chocolade, honing, brood en karamel. Het is een stout met een licht nootachtige en geroosterde smaak. Verder zitten er kruidige en fruitige tonen in van abrikoos, krenten- en rozijnen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies