Gulpener brouwt bier van oude granen met Oertarwe Blond als nieuwste bier

Gulpener brouwt bier van oude granen met Oertarwe Blond als nieuwste bier

Vorig artikel Volgend artikel

In het Limburgse land wordt mooi bier gebrouwen. Bierbrouwer Gulpener gaat een stap verder en mengt oude granen met nieuwe filtertechnieken om mooie nieuwe bieren te brouwen. Het eerste Lokale Helden bier is de Oertarwe Blond. Een licht fruitig bier gemaakt van lokale biologische emmertarwe van Graven Johannes en Leopold d’Ansembourg.

Die laatste twee zijn biologische landbouwers en twee van de bierbrouwerij zijn ‘Lokale Helden’. Om die in het zonnetje te zitten verschijnt nu de Oertarwe Blond dat gebrouwen is met de emmertarwe van hun akkers. Deze soort tarwe is inheems oud graan dat goed is voor de biodiversiteit en de bodem. Verder hoeft het niet bespoten te worden door een natuurlijke afweer tegen ziektes. In de tarwevelden van de boeren zie je ook klaprozen en korenbloemen.

Oertarwe Blond

Om het zachte en licht fruitig bier te creëren wordt onvermoute tarwe, Limburgse gerst, lokale hop vergist op hoge temperatuur om een blond bier te krijgen waarin je vooral veel graan proeft. Het emmertarwe bevat bevat veel eiwit waardoor het bier ook een zachte afdronk krijgt. Daarnaast heeft het bier smaken van banaan, ander fruit, honing en kruidnagel. Het bier bevat 6,5% alcohol.

Onafhankelijke brouwer

Voor Gulpener is duurzaamheid en lokale betrokkenheid twee van de belangrijkste pijlers. Dit kreeg in 1996 al vorm door de oprichting van Triligran: een coöperatie met dertig lokale boeren. Deze samenwerking verstevigde de band met lokale boeren en die is nog altijd zeer sterk. Het verbond zorgt ervoor dat de voedselkilometers klein blijven en dat de lokale economie gespekt wordt.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies