Grolsch Puur Weizen is nu ook verkrijgbaar in een beugelfles

Grolsch Puur Weizen is nu ook verkrijgbaar in een beugelfles

Vorig artikel Volgend artikel

Goed nieuws voor iedereen die enorm kan genieten van de *ploep* van een beugelfles. Grolsch heeft ervoor gekozen om de Puur Weizen alleen nog in de bruine beugelfles te verkopen. Bij de Enschedese brouwer zijn ze ervan overtuigd dat het bier zo het beste tot zijn recht komt. Daarom wordt het bier niet meer in de 30 centiliter fles verkocht.

Weizen is in Duitsland een van de meest gedronken biersoorten, terwijl het jaren heeft geduurd voor het in Nederland echt omarmd werd. De aanstichters hiervan waren brouwmeesters bij Grolsch Guy Evers, Marc Janssen en vader Hennie Janssen. Voor de opening van de proefbrouwerij van Grolsch in 2005 werd door hen de eerste weizen gebrouwen.

Prijswinnend bier

Marc Janssen over de eerste Grolsch Weizen: “We kozen voor weizen omdat een Duitse brouwmeester ons vertelde dat alleen Duitsers in staat waren een goede weizen te brouwen. Voor de opening waren driehonderd Duitse brouwers uitgenodigd. Zij konden niet geloven dat wij zo’n mooie weizen hadden gebrouwen.”

Niet alleen de Duitsers waren onder de indruk, maar ook op internationale wedstrijden scoorde de weizen hoge ogen. Zo won het bier in 2007 de hoofdprijs voor beste tarwebier ter wereld tijdens de World Beer Awards.

Bovengistend bier

Denk je aan een weizen dan zie je waarschijnlijk een zonnige terras voor je met een troebel bier dat een zachte en frisse smaak heeft. De troebelheid van het bier komt door het gist. Dat heeft helemaal met de brouwtechniek te maken aangezien weizen een bovengistend tarwebier is.

Al sinds de 14e eeuw wordt het gebrouwen met water, mout, gist en hop. En waar het officieel voor de helft uit tarwemout moet bestaan, hebben de brouwmeester van Grolsch ervoor gekozen om dit te verhogen tot 60 procent. Dat maakt ook dat de Grolsch Puur Weizen zijn kenmerkende smaak heeft.

Speciale schenkmanier

Zoals hierboven al te zien is, heeft de weizen een speciale schenkmanier en glas. De kenmerkende glazen worden vooral gebruikt om zo de ultieme smaakbeleving te creëren. Om het glas optimaal te benutten heeft Grolsch een speciaal. schenkritueel: ploppen, rollen en schenken.

Daarbij schenk je de helft van de fles in het glas. Doe je dop weer op de fles en rol je de fles voorzichtig heen en weer op tafel. Zo komt het gist en eiwit los met het resterende bier en schenk je het zo in het glas voor de optimale smaakbeleving.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies