De Ur-bieren van Gulpener: biologisch bier uit het Limburgse heuvelland

De Ur-bieren van Gulpener: biologisch bier uit het Limburgse heuvelland

Vorig artikel Volgend artikel

Als geborenen en getogen Limburger ben ik opgegroeid met de Limburgse bierbrouwers die ieder op een geheel eigen manier heerlijke bieren brouwen. Zo worden in het meest duurzame brouwhuis van Europa in Gulpen door Gulpener drie Ur-bieren gebrouwen: Ur-Hop IPA, Ur-Pilsener en Ur-Weizen.

Sinds 1825 brouwt ‘De Vrije Brouwer’ bier waarbij het op het gebied van het bier dat wordt gebrouwen, de smaken, bierstijlen, lokaliteit en samenwerkingen altijd eigen keuzes worden gemaakt zonder invloeden van ‘buitenaf’. In de Ur-bieren komt alles waar deze Limburgse bierbrouwer voor staat samen.

Biologisch bier

De Ur-bieren zijn 100 procent biologische bieren die worden gebrouwen in het duurzame brouwhuis met water uit eigen bron en met gerst, spelt, tarwe, rogge en hop van lokale boeren waarmee Gulpener al 25 jaar intensief samenwerkt. Op het gebied van duurzaamheid zitten de bieren daarnaast in de zogenaamde Bruine Nederlandse Retourfles (BNR) omdat deze herbruikbaar zijn. In plaats van omgesmolten moeten worden tot nieuw glas zijn deze flessen tot wel 30 keer te hergebruiken.

Ur-Bieren

Er zijn op dit moment dus drie verschillende Ur-bieren: een IPA, pilsener en weizen. De IPA is vrij uniek, want hij is ongefilterd en ondergistend waardoor hij wat milder van smaak is dan een gewone IPA. De Weizen is een licht bitter tarwebier met een zoete afdronk en de pilsener is wel echt een eigenzinnig bier. Misschien wel het lekkerst van de tap, maar sowieso uit de fles ook goed doordrinkbaar.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies