Champagne-oogst krimpt met 20% door extreem warme zomer

Champagne-oogst krimpt met 20% door extreem warme zomer

Vorig artikel Volgend artikel

In de Champagne-regio begint men op dit moment van het jaar aan de oogst. Dat dreigt door de extreem warme zomertemperaturen een slechte te worden. Verschillende wijngaarden spreken al over een oogst die bijna twintig procent gekrompen is ten opzichte van 2018.

Vooropgesteld was 2018 een heel goed jaar voor de champagne. Maar dit jaar zit het de wijnboeren niet mee. In mei hadden ze last van de vorst en hagel, in de maanden erna verbrande de druiven door het warme weer en in het begin van het jaar kampten de druivenplanten met schimmel echte meeldauw. Allemaal oorzaken die ervoor hebben gezorgd dat de oogst dit jaar in schril contrast staat met die van vorig jaar.

Maximale opbrengst

Ieder jaar geeft het Comité Champagne aan wat de maximale opbrengst van de oogst mag zijn. Voor 2019 is dat vastgesteld op 10.200 kilogram per hectare. Dat is 5,5 procent lager dan de limiet van 2018 die op 10.800 kg / ha lag. De beslissing van het comité komt voort uit de verkoop van vorig jaar. Toen werden er 315 miljoen flessen geproduceerd waarvan er uiteindelijk maar 302 miljoen van zijn verkocht. In 2018 was er dus een overschot.

Wel is het zo dat producenten een overschot mogen hebben van ongeveer 8000 kg / ha. Daarmee kunnen ze reserves opbouwen in een goed jaar die ze kunnen gebruiken als ze het jaar daarna een slecht jaar hebben. Vorig jaar hebben de wijnboeren gemiddeld genomen zo’n 6000 kilogram aan overschot bij elkaar gesprokkeld. Dit jaar gaat het voor veel wijnboeren lastig zijn om het limiet van 2019 te benaderen. Sommigen van hen verwachten zelfs niet meer dan 9.500 kilo per hectare te kunnen oogsten.

Geen invloed op kwaliteit

Hoewel er dit jaar minder druiven zijn om te oogsten, zegt het gelukkig helemaal niets over de kwaliteit van de champagne. Het is zelfs zo dat de producenten op dat gebied juist heel erg positief zijn. Dat heeft namelijk te maken met verschillende factoren. De druiven hebben een hoog gehalte suiker en wijnsteenzuur.

Daarbij valt er minder te oogsten dus in zijn totaliteit gaat het sneller dit jaar. Deze week is er begonnen met het plukken van witte druiven en volgende week kan er al gestart worden met het plukken van de rode. Ook zijn de weersverwachtingen van overdag rond de 22 graden en ’s nachts rond de 8 graden ideaal te noemen. De wijnboeren noemen dit de champagnekoelkast. Ondanks alle onheilspellende omstandigheden waarin de druiven hebben moeten groeien, lijkt het kwalitatief toch een goed champagnejaar te worden.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies