Brouwerij De Hoorn introduceert limited edition Cornet Smoked

Brouwerij De Hoorn introduceert limited edition Cornet Smoked

Vorig artikel Volgend artikel

Het is altijd interessant als bierbrouwers in de weer gaan met hun bieren, zeker als het zeer kenmerkende bieren zijn zoals de Cornet van Brouwerij De Hoorn. Toch zijn de brouwers gaan experimenteren en vandaag is het resultaat gepresenteerd: Cornet Smoked. Een Belgisch blond bier waar tijdens het brouwen gerookte eikenhouten snippers aan toegevoegd zijn. De toevoeging van de snippers zorgt voor een subtiel gerookt karakter in geur en smaak.

Cornet zag in 2014 het levenslicht nadat de bierbrouwers van de brouwerij hadden geëxperimenteerd met vers getoast eikenhout als bieringrediënt om zo een sterk blond bier te krijgen. In de zes jaar daarna is Cornet aan een flinke opmars begonnen in de horeca en retail in België en Nederland.

Experimenteren

Aangezien de brouwers wilden kijken of ze nog wat meer met het smaakprofiel van Cornet konden experimenteren gingen ze aan de slag. Vanuit de eigen bevindingen en tips van consumenten zijn ze aan de slag gegaan, toch heeft het een jaar geduurd voordat de receptuur geperfectioneerd was. Dat is het sterk blond Belgisch bier Cornet Smoked van 8,5% geworden.

Brouwmeester Stijn Bundervoet: “Het heeft alles van het krachtige en toch zachte karakter van Cornet maar door de subtiele rokerige toets krijgt de smaak meer diepgang. De complexiteit en extra aroma’s worden verkregen door het toevoegen van gerookte eikenhouten snippers en een dosis geturfde mout tijdens het brouwen.”

Cornet Smoked

Het is altijd interessant bij rokerige bieren om te kijken of de brouwers de juiste balans hebben gevonden. Want er zitten maar weinig bierdrinkers te wachten op een te aanwezige rokerigheid in een bier. Cornet Smoked is best fruitig, rijk van smaak met een subtiele rokerigheid, mooi rond en nog altijd zacht in de afdronk.

In verschillende horecazaken wordt het bier ook geserveerd zoals hierboven in het filmpje te zien is, dus met extra rook. Chef Viki Geunes (**) van restaurant Zilte Antwerpen ziet veel mogelijkheden om het bier met gerechten te combineren: “Het bier leent zich ideaal in combinatie met geroosterd vlees zoals ‘bbq pulled pork’, een keuken op basis van specerijen uit het Midden Oosten, het vegetarisch auberginegerecht baba ganoush en laat ons niet vergeten dat bier dé ideale begeleider van kazen is, bijvoorbeeld voor een gerijpte Gruyère de ideale partner. In Restaurant Zilte serveer ik Cornet Smoked bij zonnevis met kikkerbillen, bbq prei en oude gruyère.”

Cornet Smoked is vanaf begin oktober in gelimiteerde oplage in de winkel en in de Nederlandse horeca verkrijgbaar.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies