Drinks26.07.2020

6 weetjes over de bittere dorstlesser die je het liefst samen drinkt met gin


Gin en tonic zijn over de hele wereld een van de meest gangbare partners in crime als het om drank gaat. Toch is van dit duo tonic de drank waar men het minst over weet. In dit artikel beantwoorden we alle belangrijke vragen over tonic aan de hand van zeven weetjes.

Het bijzondere is dat bij een gin-tonic de focus voor veel mensen ligt op de gin, terwijl de tonic misschien nog wel meer invloed heeft op het eindresultaat. Want gooi je een inferieure tonic bij een sublieme gin, dan levert het je geen lekkere gin-tonic op.

Tonics in Nederland

Inmiddels zijn er in Nederland verschillende merken die tonics verkopen. De grootste vier merken zijn: Fever Tree, Schweppes, Thomas Henry en Fentiman’s. Allemaal hebben ze een standaard tonic in het assortiment en die is bij ieder merk net anders qua nuance. De Schweppes Premium Tonic is een tonic van natuurlijke ingrediënten met wat meer koolzuur, dat zorgt ervoor dat iedere goede gin wel goed tot zijn recht komt.

Fentiman’s tonic is juist wat kruidiger en sterker van smaak dus ideaal voor een kruidige gin. Thomas Henry heeft een wat drogere tonic, die past zodoende heel goed bij de wat soepelere gins. Fever Tree maakt verschillende tonics en de standaard tonic is juist een goede allround mixer die je bij iedere gin kunt drinken. Voor ons blijven bijvoorbeeld de tonics van Double Dutch Drinks heel bijzonder en het zijn echt aanraders voor mensen die eens willen experimenteren met tonics.

6 weetjes over tonic

#1 Tonic is uitgevonden door:

Het is tot op de dag van vandaag niet duidelijk wie de eerste was die kinine uit boomschors heeft weten te halen. Maar de eerste formule waarin kinine werd beschreven is geschreven door de Franse apothekers Joseph Bienaimé Caventou en Pierre Joseph Pelletier in 1820.

In 1858 werd het eerste patent voor tonic water verleend aan de Londense Erasmus Bond. Op grote schaal werd in 1870 door het bedrijf van Johann Jacob Schweppe voor het eerst een eigen mineraalwater doordrenkt met kinine en limoen op de markt gebracht.

#2 Tonic is gemaakt van:

De klassieke manier van tonic maken wordt hierboven al beschreven: koolzuurhoudend water doordrenken met kinine en eventueel als smaakwater iets van suiker of fruitzuren toevoegen. De regel is hoe hoger het kininegehalte in de tonic, hoe bitterder hij smaakt. Kinine wordt gehaald uit de schors van de Zuid-Amerikaanse kinaboom. Etymologisch gezien staat tonic synoniem voor ‘verfrissen’ of ‘verkwikkend’ en in het Grieks betekent het woord ‘tonikos’ ook ‘verkwikkend’.

#3 Zelf tonic maken:

Het is mogelijk om thuis tonic te produceren, alleen dit staat en valt met het kunnen bemachtigen van cinchona (ofwel kina) in poedervorm. Als je dat hebt, dan hoef je alleen nog maar het recept te volgen van Amerikaanse barman Jeffrey Morgenthaler en geduld te hebben. Om zelf tonic te maken moet je het volgende doen:

Je doet 4 kopjes water, 1 flinke hand grof gehakt citroengras, het sap van één citroen, één limoen en één sinaasappel, 1 theelepel pimentbessen, 1/4 theelepel zout en 2 eetlepels kina in poedervorm in een pan. Dit alles breng je aan de kook en laat je daarna 20 minuten met de deksel erop doorsudderen.

Zeef het daarna en doe het terug in de pan en breng het opnieuw aan de kook met 3/4 kop agavesiroop. Dit alles giet je in een fles, laat je afkoelen en bewaar je in een droge ruimte. Aan dit mengsel voeg je sodawater toe om er tonic van te maken. Die laatste stap is even zelf uittesten qua hoeveelheid.

#4 Kinine en malaria:

Hoe men precies achter de geneeskrachtige werking van kinine is gekomen is in nevelen gehuld. In Zuid-Amerika waren de inheemse volkeren bekend met de werking van de bast van de kinaboom. Door door Europese veroveraars is het voor het eerst naar Europa gekomen en ingezet om malaria te behandelen.

Ze kwamen op het idee doordat naar verluidt een Spaanse soldaat tijdens een malaria-aanval bewusteloos in een vijver belandde die omringd was door kinabomen. Hij verdronk niet en toen hij weer bij kennis kwam, was hij weer volledig gezond. Tot het midden van vorige eeuw was dit nog altijd de enige effectieve behandeling voor deze ziekte.

#5 Teveel kinine:

Kijkend naar de tonic die op de huidige markt verkrijgbaar is, zit er slechts een kleine hoeveelheid kinine in de drank (maximaal 85 milligram per liter) waarmee je op geen enkele manier malaria kan bestrijden. Volgens allerlei studies is kinine niet gevaarlijk, alleen moeten mensen die lijden aan tinnitus hoge doseringen vermijden. Aangezien het vroeger ook werd gebruikt om weeën op te wekken, kunnen hoogzwangere vrouwen het waarschijnlijk ook beter vermijden.

#6 Glow in the dark

Als je ooit op een plek met blacklights een gin-tonic hebt gedronken dan weet je dat die dan fluoresceert. Dat heeft niets te maken met een slecht gespoeld glas, maar het komt door de kinine in de tonic. Die fluoresceert of gloeit nog zelfs in hele kleine dosis.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Gin

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

De feestdagen, synoniem voor lekker eten en een heerlijk wijntje. Het lijkt vanzelfsprekend maar steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije kerst. Vroeger, je weet wel toen we nog echte kaarsjes in onze kerstboom ha...

Drinks22.12.2023

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Het is vandaag de tweede zaterdag in juni en dat betekent één ding: vandaag is het World Gin Day. De jongere broer van onze jenever staat vandaag extra in de spotlight en met dit warme weer is dat alleen maar goed. Wan...

Drinks10.06.2023

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Gekscherend roep ik vaker als iemand een cocktail wil maken met een niet standaard drank: doe er tonic bij. Op de een of andere manier werkt dit vaker wel dan niet en wanneer het werkt levert het een bijzondere smaakcomb...

Drinks17.04.2023

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Er is eigenlijk maar een echte ‘The Stig’ en dat is de Noor Stig Bareksten. Bartender en inmiddels meesterblender- en distilleerder die bij Oss Craft Distillery zijn eigen gedistilleerde dranken maakt. Vanaf nu is in...

Drinks05.04.2023

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora

Bij het Schotse ginmerk Hendrick’s Gin is de afgelopen jaren met de Midsummer Solstice, Lunar en Neptunia gin’s een nieuwe traditie ontstaan: in het voorjaar, aan het begin van de lente onthult master distiller Lesle...

Drinks20.03.2023

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora