Alcoholvrij vs alcoholloos vs alcoholarm: Hoe zit het precies?

Alcoholvrij vs alcoholloos vs alcoholarm: Hoe zit het precies?

Vorig artikel Volgend artikel

De trend op drankgebied is alcoholvrije versies van al je favorieten zoals: gin, wijn of bier. De reacties zijn verschillend, want is wijn zonder alcohol niet gewoon druivensap en bier zonder alcohol niet gewoon een tarwesmoothie? Daar komt nog voor bier het verschil tussen alcoholvrij, alcoholloos en alcoholarm bij. Hoe zit dat dan precies?

Uit verschillenden onderzoeken blijkt dat bierdrinkers vaker bier drinken met een lager alcoholpercentage of zelfs alcoholvrij. Denk daarbij aan ratlers of de verschillende 0.0-varianten. Toch is er een klein probleem: niet al het alcoholvrije bier is zonder alcohol, maar juist alcoholarm.

Verschillende definities

In Nederland mag een alcoholvrij biertje maximaal 0,1% alcohol per volume bevatten. Een alcoholarm biertje bevat meer dan 0,1%, maar minder dan 1,2% alcohol per volume. Alcoholloos is in Nederland de benaming voor pilsjes is zonder alcohol en dat zijn de verschillende 0.0 bieren die op de markt zijn. En alles tussen de 1,2% en 4,5% wordt gezien als bier met een laag alcoholpercentage.

In Duitsland en Engeland mogen alcoholvrije bieren maximaal 0,5% per volume bevatten. Daar lag vroeger in Nederland ook de grens. In Frankrijk en Spanje ligt die grens zelfs nog hoger. Daar is alcoholvrij tot en met 1,2% alcohol per volume. Het kan dus zo zijn dat bepaalde geïmporteerde alcoholvrije bieren uit die landen hier als ‘alcoholvrij’ worden verkocht, terwijl ze dit helemaal niet zijn. Dat heeft te maken met hoe het vrij verkeer van goederen in Europa is geregeld. En doordat er geen algemene Europese normen zijn wanneer iets alcoholloos, alcoholvrij of alcoholarm mag heten.

Hoe krijg je bier zonder alcohol?

Dat gebeurt tijdens of na het brouwproces. Bier kun je op verschillende manieren brouwen en via allerlei technieken. Zo kun je speciaal gist gebruiken dat zo goed als geen alcohol aanmaakt tijdens het proces. Of je haalt de alcohol er op een later moment uit. Dat doe je via een membraanfilter, je krijgt dan omgekeerde osmose of via vacuümdestillatie.


In de onderstaande video proeft bierambassadeur Rick Kempen van Bier&Co enkele smaakvolle bieren die onder deze noemer vallen.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies