Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Vorig artikel Volgend artikel

Het verhaal van het Schotse whiskymerk Jura is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is. Het afgelegen kent namelijk maar één weg, één pub en één whiskydistilleerderij. Die werd in 1810 opgericht en zestig jaar geleden, in 1963, kreeg die een tweede leven door de dorpsgemeenschap van 212 personen.

Daar startte de huidige geschiedenis van het merk. Inmiddels bestaat de Signature Colllection van Jura uit zes single malt whisky’s met ieder een eigen karakter die wel het kenmerkende zachte, evenwichtige en smaakvolle van Jura hebben. Ook komt er met regelmaat een whisky op de markt, zoals onlangs de Bourbon Cask.

Afgelegen eiland

Als je wat feiten onder elkaar zet over het eiland Jura, dan klinkt het als een heel bijzondere plek. Op zo’n 25 mijl ten westen van Schotland vind je het eiland omringt door de altijd woelige en stormachtige zee. Jura heeft van veel dingen er maar één, behalve van inwoners (212) en herten (meer dan 5.000).

Als je dit zo leest, dan klinkt het eiland niet als een plek om whisky te maken. Toch weten de eilandbewoners dit al héél lang héél goed te doen. De echte whiskykenners vinden het een heel eigenzinnige, unieke whisky die echt de enige in zijn soort is.

Signature collection

Net als bij meer dranken die uit maar een paar ingrediënten bestaan: er zit altijd veel meer achter. Dat merk je ook aan de Signature Collection van Jura; naast de Bourbon Cask bestaat deze uit de Rum Cask Finish, 10 Year Old, 12 Year Old, Seven Wood en 18 Year Old.

De basis van de whisky’s is gelijk, maar door het rijpingsproces en de vatkeuzes krijgt iedere whisky zijn eigen geur- en smaakprofiel. Stuk voor stuk zijn het soepele en toegankelijke whisky’s met een subtiele rooktint. De verschillende vaten geven aan de ene whisky weer wat meer vanille en karamel terwijl een ander vat wat meer zoet geeft van bijvoorbeeld rum, rode wijn of sherry.

1810

Zoals al geschreven begint het verhaal van het whiskymerk in 1810 wanneer de distilleerderij wordt gebouwd en in gebruik genomen. Om het leven op Jura en dat van de gemeenschap een nieuwe boost te geven, werd in 1963 de oude distilleerderij een tweede leven ingeblazen.

De eilandgemeenschap zette de schouders eronder en begon met een passie als nooit tevoren whisky’s te maken waar de smaak en karakter van het eiland, maar ook zijn bewoners in terugziet en vooral proeft. De lastige omstandigheden naar de hand zetten én er een whisky produceren maakt de whisky’s van Jura zo uniek.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies