Ontdek de wereld van barbecue in de netflixserie Chef's Table: BBQ

Ontdek de wereld van barbecue in de netflixserie Chef's Table: BBQ

Vorig artikel Volgend artikel

Als het gaat om tv-programma’s over eten dan staan MasterChef Australia, het hele oeuvre van Anthony Bourdain en Netflixserie Chef’s Table altijd hoog op het lijstje met mijn favorieten. Vooral Chef’s Table heeft enorme impact gehad op de gastronomische wereld omdat de serie de ambacht van ’s werelds bekendste chefs aan iedereen liet zien. Afgelopen weekend stuitte ik op de spin-off Chef’s Table: BBQ die serie toont de traditionele wereld van barbecue.

Als het kwik in Nederland boven de 15 graden stijgt, dan zijn er al veel mensen naar de barbecue aan het loeren met de gedachte of het al kan. Toch is barbecue als culinaire techniek traditioneel gezien veel meer dan vlees op een grill gooien met een vuurtje eronder. Chef’s Table :BBQ neemt je mee in deze wondere wereld en laat vooral zien hoe fantastisch barbecue-gerechten kunnen zijn.

Barbacoa

Waar de term barbecue precies vandaan komt weet eigenlijk niemand. Naar verluidt komt de term uit het Caribisch gebied in de tijd dat de Spanjaarden er voet aan wal zetten. Barbacoa werd gebruikt voor de manier hoe de inheemse bevolking vlees klaarmaakte op een houten platform boven vuur.

De techniek raakte zo in de 19e eeuw ingeburgerd in het zuiden van Amerika. Aangezien er in die regionen veel varkens waren, werd dit het belangrijkste vlees bij barbecues. Hetzelfde geldt voor maïsbrood als bijgerecht, dat kwam doordat het vochtige zuidelijke klimaat ideaal bleek om maïs te groeien.

Niet geheel onbelangrijk: de kooktechniek maakte was een makkelijke manier om veel eten tegelijkertijd te bereiden waardoor het al snel tijdens grote bijeenkomsten als kerkfestivals en buurtpicknicks de voorkeur kreeg.

Chef’s Table: BBQ

Terug naar de Netflixserie Chef’s Table: BBQ, want niet alleen in Amerika wordt gebruikt gemaakt van de barbecue. In de serie verdiepen de makers zich in de rokerige, sappige wereld van barbecue over de hele wereld.

De vier chefs die uitgelicht worden in de serie zijn: Tootsie Tomantez is een 85-jarige oma die nog steeds de kolen aansteekt in haar restaurant in Texas, Lennox Hatsie is een Australische chef die al zijn ingrediënten uit de Australische Outback haalt, Rodney Scott (ook bekend dankzij Parts Unknown) is een chef in het Amerikaanse South-Carolina die bekend staat om zijn varkensbarbecue met hele varkens en Maya-chef Rosalia Chay Chuc die vanuit haar huis in Mexico de traditionele Cochinita Pibil serveert.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Netflix)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies