Gefundenes fressen: Zeilen en zelf eten bij elkaar scharrelen in de Zeeuwse Delta

Gefundenes fressen: Zeilen en zelf eten bij elkaar scharrelen in de Zeeuwse Delta

Vorig artikel Volgend artikel

Eind oktober organiseert Fair Ferry ‘Gefundenes Fressen’. Dat is een actieve en avontuurlijke driedaagse zeilvakantie waarbij deelnemers op zoek gaan naar het eigen eten. Er worden schaaldieren gevangen, mosselen geplukt, oesters geraapt en zeewier gezocht. Het historische schip Vrijbuiter trotseert de Oosterschelde die als culinair toneel dient voor deze vakantie.

Het is niet zo dat het idee is om volledig ‘Robinson’ te gaan, er is voor het gezelschap dat meereist eten ingekocht zodat er alle tijd is om te zeilen, luieren en op het dek te genieten van de Zeeuwse Delta waarvan de Oosterschelde het kloppend hart is. Het mag dan wel een actieve vakantie zijn, maar de nadruk ligt wel op vakantie.

Grootste natuurgebied

De Vrijbuiter maakt tijdens deze drie dagen optimaal gebruik van het grootste natuurgebied van Nederland. Denk daarbij aan het schip droog te laten vallen om een zeebank te verkennen. Om de natuur niet te verstoren wordt het eten scharrelen altijd onder begeleiding gedaan. Het bij elkaar gescharrelde voedsel wordt daarna samen onder leiding van chef Wilma omgetoverd tot een kakelverse maaltijd.

Zeilen

De Vrijbuiter is een tjalk die bestuurd wordt door kapitein Wiebe. De kapitein heeft de oceaan overgevaren op vrachtschip Tres Hombres en hij is in Zeeland opgegroeid. Zodoende kent hij de Zeeuwse Delta op zijn duim en vaart hij inmiddels sinds dit jaar op de Vrijbuiter. Tijdens drie dagen leren deelnemers van hem en zijn bemanning alles over zeilen, waarbij zelf de touwtjes ook in handen worden genomen. Tijdens de reis worden er een aantal tussenstops gemaakt, maar waar en hoe lang is weersafhankelijk.

Twintig gasten

Aan boord van de vrijbuiter is er plek voor twintig gasten, verdeeld over vier tweepersoonshutten en twee zespersoonshutten. Qua andere faciliteiten zijn er twee toiletten en een douche aanwezig, het leefruim heeft een open keuken en kleine bar die ook als huiskamer dient na een lange dag zeilen.

De Vrijbuiter vaart twee keer uit voor Gesundenes Fressen, namelijk op: 22 t/m 24 oktober en 25 t/m 27 oktober. Afvaarplaats is ’t Luitje in Zierikzee en de driedaagse zeilreis kost 300 euro per persoon.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies