Heerlijk zomers gerecht: Schelpdieren uit de pan

Heerlijk zomers gerecht: Schelpdieren uit de pan

Vorig artikel Volgend artikel

Van het weekend schreven we een artikel over het nieuwe boek De wijnboer - Verhalen en recepten rond het vuur. Zoals te lezen valt krijg je door het boek gelijk zin om eropuit te trekken en zelf ergens in een wijngaard neer te strijken. Om het toch iets praktischer te maken delen we een van de recepten: Schelpen uit de pan met Napolitaanse kruiden.

De Napolitaanse kruiden verraden al dat dit recept komt van een bezoek aan de regio door de schrijvers van het boek. Daar kochten ze op de markt bij een schelpenkraam een kilo gemengde schelpen. Hier in Nederland kun je een mix kopen met onder andere kokkels, mosselen en scheermessen.

Schelpdieren uit de pan

Nodig (voor 4 personen):

  • 1 kilo gewassen zeeschelpen (vongole, kokkels, clams o.i.d.)
  • Napolitaanse kruiden (gedroogde oregano, gedroogde peperoncino, gedroogde knoflook).
  • Je kunt ook alles vers kopen.
  • 1 citroen
  • extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • brood voor erbij

Handig:

  • Diepe pan

Maken:

Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit de kruiden. Gooi je schelpen in de pan en blus ze met een scheut witte wijn. De schelpen zijn klaar zodra ze open staan. De schelpen die niet opengaan gooi je meteen weg, om te voorkomen dat jij en je gasten een voedselvergiftiging oplopen en nooit meer schelpen willen eten.

Besprenkel de schelpen met citroensap en bestrooi ze met zout. Zet de pan op tafel en eet de schelpen met je handen, een stuk brood om in de pan te dopen is eigenlijk onmisbaar.

Wijntip: Een Aorivola, die blijft goed overeind naast de knoflook en peperoncino in de vongole.

De wijboer - Schelpen uit de pan_
(Afbeelding: Schelpen uit de pan uit De Wijnboer - © Charlotte Marres)
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies