Kliekjes over van Pasen? Maak er een broodpudding mee

Kliekjes over van Pasen? Maak er een broodpudding mee

Vorig artikel Volgend artikel

De meeste van ons hebben er aan het eind van tweede paasdag minimaal een goede paasbrunch of paasontbijt opzitten. Grote kans ook dat er nog wel het een en ander over is van het ontbijt, de brunch of paasdiner. Wat moet je daar dan mee? Chef Estée Strooker heeft een ideaal gerecht om te maken van de paaskliekjes: broodpudding.

Estée Strooker ken je misschien wel als de winnaar van MasterChef Nederland, van restaurant 't Amusement in Arnhem, eetwinkel Stroom of verschillende kookprogramma's op 24Kitchen. In samenwerking met anti-verspillingsplatform Too Good To Go heeft ze dit recept ontwikkeld om een handje te helpen tijdens en na Pasen zo min mogelijk eten te verspillen. Naar eigen zeggen is de broodpudding een makkelijk en nonchalant recept: “Je kunt er mee variëren en het komt dus niet zo nauw met afwegen.”

Makkelijke en nonchalante Broodpudding:

Nodig:

  • 200 ml Yoghurt
  • 100 ml Karnemelk
  • 300 ml Melk (Je hebt niet alle zuivelproducten nodig, dit had ik nog over. Je kan ook kiezen voor plantaardige melk of alleen karnemelk/yoghurt.Te dik? Gebruik wat water!)
  • 75 g Amandelmeel
  • 4 Eieren
  • 4 el Poedersuiker (normale of basterdsuiker is ook prima!)
  • 1 Snufje zout
  • 1/2 el Bakpoeder
  • 1/2 el Kaneel
  • 2 Croissants
  • 2 Krentenbollen
  • 4 Plakken brood (Ook te vervangen door normaal brood, beschuit bolletjes of suikerbrood of paasstol. Gebruik wat je over hebt!)
  • 100 ml Honing
  • 40 g Roomboter
  • 3 Perziken
  • 2 Appels
  • 6 Pruimen
  • 2 Handjes bramen - Ook hier is al het fruit (wat je over hebt) lekker!
  • (tulband) cakevorm
  • Olie om de vorm in te vetten
  • Handje bloem

Strooker vindt het bij dit recept het mooiste ogen om een tulbandvorm te gebruiken, dat maakt het in haar ogen allemaal extra feestelijk. Mocht je denken dat het een flinke ingrediëntenlijst is, dat valt mee. Ze heeft voor dit recept alle kliekjes en alternatieven voor die ingrediënten gegeven zodat je niet meer naar de winkel hoeft en echt met alle kliekjes aan de slag kunt.

Maken:

  1. Meng in een grote kom de yoghurt, karnemelk, melk en eieren en zeef daar het amandelmeel overheen. Meng alles door elkaar tot het de dikte van een pannenkoekenbeslag heeft bereikt, bij voorkeur iets dunner. Voeg een snuf zout en kaneel toe. Doe de halve eetlepel bakpoeder en vier eetlepels poedersuiker erbij en meng het geheel goed door elkaar;
  2. Scheur het brood in grove stukken en meng deze door het beslag heen. Laat een tijdje wellen;
  3. Snijd het fruit in grove stukken. Verwarm in een koekenpan de honing en laat die karameliseren tot het bruin is en lekker begint te geuren. Voeg hier ondertussen het gesneden fruit aan toe. Karameliseer het fruit voor circa 3 minuten door het af en toe om te scheppen;
  4. Voeg de roomboter toe en laat alles lekker sudderen voor vijf minuten. Er ontstaat op deze manier een soort vloeibare karamelsaus met stukjes fruit er in. Meng de karamelsaus door het puddingmengsel;
  5. Vet de tulbandvorm in met een laagje olie, pak eenhandje bloem en bestuif de vorm.Schep het puddingmengsel in de vorm en bak de pudding eerst voor 30 minuten op 180 graden en daarna nog 45 minuten op 130 graden;
  6. Laat de pudding goed in de vorm afkoelen. Snijd de randjes voorzichtig los met een mes en leg hem op een mooi bord.
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies