Handige tips ter voorbereiding op het kerstdiner

Handige tips ter voorbereiding op het kerstdiner

Vorig artikel Volgend artikel

Het duurt nog maar veertig dagen voordat het kerst is. Dat begint misschien al een beetje te blijken uit de Qua artikelen op de website valt het al op dat we lekker warm aan het lopen zijn voor de kerstdagen. Maar hoe maak jij het je zo gemakkelijk mogelijk tijdens deze dagen?

Eerder deze week hebben je al kunnen lezen hoe handig het kan zijn om iemand anders al het werk te laten doen en je alleen maar in de keuken hoeft te staan voor de finishing touches. Toch is het voor veel mensen een traditie om met kerst zelf flink uit te pakken in de keuken. Hoe zorg je dat alles soepel verloopt?

Menu samenstellen

Het begint natuurlijk bij het samenstellen van het kerstmenu. Het belangrijkste is natuurlijk om te kijken naar gerechten waar je ervaring mee hebt of die je fijn vindt om te koken. Niet geheel onbelangrijk; weet wat je gasten lekker vinden. Het heeft weinig zin om je helemaal uit te sloven voor iets dat niet gegeten wordt.

Wat ook zeker belangrijk is bij het samenstellen van het menu, is het aantal gangen en welke gerechten je al voor een (groot) gedeelte kan voorbereiden. Een soep kun je van tevoren maken, de oven is een superhandig kookmiddel om ingrediënten te garen en qua desserts is het altijd fijn als je ze in kan vriezen of een paar dagen koel kan bewaren.

Boodschappen

Het grootste probleem is vaak de boodschappen doen om ervoor te zorgen dat je niet alles op de laatste dag moet regelen. Doe dat dan ook niet. Maak het menu lekker een maand van tevoren, zoek de recepten goed uit en maak, als je tevreden bent over het menu, een boodschappenlijst.

De houdbare producten kun je makkelijk eerder inslaan. Maar probeer de verse ingrediënten één à twee dagen voor kerst te halen, probeer dan wel juist een moment uit te kiezen waarvan je denkt dat het niet al te druk is in de supermarkt.

Het diner zelf

Zorg dat je alle gerechten die je eerder kan maken al gemaakt zijn. Dat scheelt je al heel veel tijd. Het handigste is om de handelingen die je in de keuken moet doen op de dag zelf, dat die zo min mogelijk tijd in beslag neme.. Maak al wat gerechten klaar in de ochtend en gebruik bijvoorbeeld een chafing dish. Die werkt via een warm waterbad waarin gastronormbakken drijven, waarin je het gemaakte eten makkelijk twee tot zes uur warm kan houden. Ideaal dus met kerst!

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies