​Een zomers tussendoortje uit Spanje: Licor 43 Orochata ijs

​Een zomers tussendoortje uit Spanje: Licor 43 Orochata ijs

Vorig artikel Volgend artikel

Licor 43 presenteert deze zomer een verfrissend ijsjesreceptuur op basis van de Orochata-variant. Deze verrassende likeur is geïnspireerd op de Zuid-Spaanse specialiteit horchata. De combinatie met Licor 43 Original, citrus en kaneel maakt een heerlijk verkoelend drankje. Een drankje dat dus ook perfect is als basis voor een zomers ijsje. In samenwerking met Las Paletas Artisan Lollies is er een makkelijk zelf te bereiden ijsje ontwikkeld. Een Mediterraanse verrassing op een stokje.

De basis: een oude legende

Wie wel eens op vakantie in Valencia is geweest, herinnert zich vast de kleine stalletjes waar horchata wordt geserveerd. Dit shake-achtige zomerdrankje gemaakt van aardamandelmelk brengt de Valencianen verkoeling op warme dagen. Achter de naam van dit drankje, die de basis vormt voor Licor 43 Orochata, gaat een eeuwenoude legende schuil.

Jaren geleden bracht de koning van Aragon, beter bekend als Jaime el Conquistador, op een hete zomerdag een bezoek aan Valencia. Dorstig betrad hij een taverna waar een jonge dame hem een glas horchata aanbood. "Wat is dit voor lekkers?" vroeg hij het meisje, waarop zei antwoordde dat het aardamandelmelk was. "Dit is geen melk, maar goud (oro), lief meisje (chata)!" riep de koning uit. Licor 43 Orochata werd in 2016 gepresenteerd en was de eerste innovatie van het familiebedrijf dat sinds 1924 in het Zuid-Spaanse Cartagena is gevestigd. Zoals ook bij de 43 ingrediënten van Licor 43 Original blijven de exacte ingrediënten van Licor 43 Orochata geheim.

Zelf maken doe je zo

Op warme zomerdagen brengt de Licor 43 Orochata zachte verkoeling. Dit ijsje op basis van de likeur is net zo zacht, maar wel iets koeler. In tegenstelling tot de likeur mogen we je de ingrediënten van het nieuwe ijsje wél verklappen:

  • 70 ml Licor 43 Orochata
  • 50 ml water
  • 100 ml melk
  • 70 ml room
  • 20 gr witte basterdsuiker
  • 1 snufje kaneel

Deze hoeveelheden zijn op basis van 4 ijsjes.

Om het ijsje te maken heb je ijsvormpjes, een diepvries en standaard keukengerei nodig. Voeg alle ingrediënten samen in een grote kom en klop het geheel met een garde totdat een egale en romige structuur ontstaat. Giet het geheel daarna in de ijsvormpjes en doe deze in de diepvries. Voor wat extra kleur in je zomerse ijsje, kun je ook nog een aardbei in partjes snijden en de partjes toevoegen. Een nacht (6 à 7 uur) geduld en je Orochata ijsjes zijn klaar! Perfect voor een warme zomermiddag of als toetje na de BBQ.

Licor-Orochata-2
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies