Recepten18.05.2021

Een heerlijke risotto en rijstpudding door de Italiaanse sterrenchef Carlo Cracco


Dankzij allerlei kookprogramma’s en streamingplatformen, zoals het Nederlandse Cheflix, is ‘een kijkje in de keuken nemen’ bij (bekende) chefs heel gemakkelijk geworden. Toch blijft het bijzonder om dit tijdens een e-masterclass live te mogen doen. Gelukkig vorig jaar via het The Extraordinary Italian Taste-project van de Italiaanse kamer van Koophandel bij Massimo Bottura een kijkje in de pannen mogen nemen en gisteren bij chef Carlo Cracco.

De e-masterclass van chef Cracco ging over rijst en hoe je met verschillende soorten Italiaanse rijst verschillende heerlijke gerechten maakt. Zo maakte hij met carnaroli-rijst een fantastische risotto met garnalen en gele tomaat en met Vialone Nano-rijst een bijzonder dessert: rijstpudding met gearomatiseerde witte koffie. En zo maak je deze typisch Italiaanse gerechten zelf.

Risotto met garnalen en gele tomaat

Voor dit gerecht gebruikt chef Cracco een paar typisch Italiaanse ingrediënten die lastig of niet in Nederland verkrijgbaar zijn zoals de paarse garnalen uit Santa Margherita Ligure en de gepelde gele tomaten. Deze zijn te vervangen met een soortgelijk product dat hier wel verkrijgbaar is.

De ingrediënten voor beide gerechten zijn goed voor vier porties.

Nodig:

  • 320 g Carnaroli rijst
  • 150 g gele tomatensaus of 1 blikje gepelde gele tomaten
  • 100 g boter
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 150 g verse doperwtjes
  • 12 paarse garnalen
  • 1 sjalotje
  • Extra vergine olijfolie
  • Muntblaadjes
  • Een half glas witte wijn
  • Citroenrasp

Maken:

  1. Breng in een steelpan water aan de kook en houd het aan de kook;
  2. Verhit in een koekenpan met dikke bodem een beetje extra vergine olijfolie van eerste persing en boter. Fruit de fijngehakte sjalot op laag vuur zonder bruin te worden;
  3. Voeg de rijst toe en bak hem mee op een matig vuur onder voortdurend roeren met een houten lepel. Blus af met witte wijn;
  4. Wanneer de wijn is verdampt, de tomatensaus en het zout toevoegen (ongeveer een mespunt zout per persoon);
  5. Voeg het kokende water pollepel voor pollepel toe tot de vloeistof perfect is opgenomen;
  6. Voeg halverwege de kooktijd de erwten toe;
  7. Maak intussen de garnalen schoon, verwijder de schalen en de ingewanden en snijd ze in 3 of 4 stukken. Zout de garnalen lichtjes en breng ze op smaak met citroenzeste en een beetje olijfolie. Zet opzij;
  8. Zodra de rijst gaar is, van het vuur halen en overgaan tot de «mantecatura». Dit is een technische procedure die erin bestaat de rijst te binden. Voeg hiervoor de vers geraspte parmezaan in één keer toe met de extra olijfolie van eerste persing, de rest van de boter en de fijngehakte munt en roer voortdurend om een romige risotto te verkrijgen;
  9. Breng op smaak met zout en een snufje witte peper;
  10. Leg de risotto op een bord en schik de garnalen er in het midden op.

Rijstpudding gearomatiseerd met witte koffie

Het dessert is een heel bijzonder door de eenvoud van de ingrediënten. Waarschijnlijk heb je alles gewoon in huis op de kardemompeul na.

Nodig:

  • 500 g verse volle melk
  • 70 g Vialone Nano rijst
  • 50 g natuurlijk mineraalwater
  • 30 g hele koffiebonen
  • 10 g kristalsuiker
  • 1 steranijs
  • 1 groene kardemompeul

Maken:

  1. Breng de melk in een steelpan bijna aan de kook, zet het vuur uit, wacht enkele minuten en voeg de koffiebonen, steranijs en kardemom toe;
  2. Sluit het deksel, wacht 5 minuten en zeef de melk;
  3. Giet de met koffie gearomatiseerde melk in een steelpan en voeg het water, de rijst en de suiker toe;
  4. Zet op het vuur en laat 15 minuten zachtjes koken;
  5. Als de rijst gaar is, serveer je hem warm in vier schaaltjes.
  6. Voeg een beetje water toe als je het gerecht koud wilt serveren, en bestrooi het eventueel met pure chocoladestukjes en een verkruimeld koekje.
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner