Carne salada, heerlijk voorgerecht uit ‘De Chalet: Hollandse Maatjes’

Carne salada, heerlijk voorgerecht uit ‘De Chalet: Hollandse Maatjes’

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de voordelen van nieuwe programma’s op njam! is dat het ook altijd toffe recepten oplevert. Zo komt in de nieuwe reeks van De Chalet: Hollandse Maatjes een heerlijke carne salada voorbij die je onder meer met kogelbiefstuk, Leidse kaas, foie of faux gras en hazelnoten maakt.

Topchefs Roger van Damme, Dominique Persoone en Peppe Giacomazza gaan in het nieuwe seizoen in regio rondom Noordwijk opzoek naar Nederlandse culinaire parels waar ze dan een klassiek Hollands gerecht met een twist mee koken óf zelf mee aan de slag gaan in een heel ander gerecht.

Carne Salada

Nodig:

  • 1 kg kogelbiefstuk
  • 250 gr zout
  • 1 citroen, de zeste
  • 6 laurierblaadjes
  • 1 el jeneverbessen
  • Enkele takjes tijm

Voor de garnituur:

  • 50 gr Leidse kaas met komijn
  • 250 ml karnemelk
  • 2 el mayonaise
  • 1 handje hazelnoten
  • 1 blik amarenakersen
  • 100 gr rucola
  • 1 diepgevroren stukje foie of faux gras
  • Peper
  • Olijfolie

Bereidingswijze:


  1. Neem een grote schaal en bestrooi de bodem met een laag zout. Leg het vlees er bovenop en rasp er wat zeste van citroen over. Bedek het vlees volledig met de rest van het zout.
  2. Neem een groot vel plasticfolie en spreid het uit over je werkblad. Leg er de laurierblaadjes, de jeneverbessen en de takjes tijm op. Schik het vlees er bovenop en rol de plasticfolie strak op rond het vlees zodanig dat er geen lucht meer in zit. Sluit de rollade goed af en leg deze 2 dagen in de koelkast rusten.
  3. Haal het vlees na twee dagen uit de koelkast, verwijder de plasticfolie en laat het even rusten. Maak ondertussen de garnituur.
  4. Verwarm de karnemelk in een steelpannetje op het vuur en rasp er de Leidse kaas in. Voeg een scheutje olijfolie en een snuif peper toe. Mix glad met een staafmixer. Laat het mengsel afkoelen en mix er daarna nog twee lepels mayonaise onder.
  5. Rooster de hazelnoten en hak ze in grove stukken. Snijd de amarenakersen vieren.

Serveren:

Beleg de bordjes met een handje rucola en rasp er nog wat Leidse kaas over. Snijd het vlees in flinterdunne plakjes en leg deze bovenop de salade. Werk nog af met enkele amarenakersen, verse peper, de kaassaus en de geraspte foie of faux gras.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies