Wildgroei aan botervarianten voor op brood met onduidelijke inhoud

Wildgroei aan botervarianten voor op brood met onduidelijke inhoud

Vorig artikel Volgend artikel

De Consumentenbond heeft 80 kuipjes met smeerbare vetten zoals: margarine, halvarine en producten met roomboter onder de loep genomen. Er is namelijk een wildgroei gaande op het gebied van smeerbare vetten waarbij soms onwettige claims op de verpakking niet worden geschuwd door de producenten. Dat maakt het voor de consument alleen maar lastiger om een goede en gezonde keuze te maken.

Persoonlijk ben ik op het gebied van koken tijden geleden overgegaan op goede oliën, zoals de avocado-olie van Soilmates, of ongezouten roomboter. Want ik wilde geen gedoe meer qua vage ingrediënten. Toevallig gaat hetgeen wat de Consumentenbond nu onderzocht heeft juist over de vage terminologie die producenten gebruiken voor deze producten.

Halvarine en margarine

In de Warenwet zijn de termen ‘margarine’ en ‘halvarine’ opgenomen. Een product mag margarine genoemd worden als het een vetgehalte heeft van minstens 80% en hoogstens 90%. Voor halvarine moet dit vetgehalte tussen de 39% en 41% zitten. Uit het onderzoek bleek onder meer dat verschillende fabrikanten producten halvarine of margarine noemden terwijl hier een te laag vetgehalte in werd gebruikt.

Misleidende termen

Een ander zorgenkindje zijn producten met ‘goede start’, ‘goed begin’, ‘goede basis’ en ‘bewust’ op de verpakking. Aan het gebruik van deze benamingen zijn geen regels verbonden in de Warenwet. Dus ze worden bewust gebruikt op verpakking om een associatie bij de consument op te roepen, terwijl het qua ingrediënten niet per se klopt.

Zo wordt er ook geklooid met ‘plantaardig’ en ‘100% plantaardig’. De claim 100% plantaardig is namelijk alleen toegestaan bij producten zonder dierlijke ingrediënten, heel logisch zou je zeggen. Bij ‘plantaardig’ is dat net even anders. Die claim mag gebruikt worden als er in een product maximaal 2% vet zit van dierlijke oorsprong, denk daarbij aan vet uit weipoeder of melk. Dit lijkt verdacht veel op de onduidelijkheid tussen alcoholvrij en alcoholloos.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies