Al jaren schommelt de vleesconsumptie in Nederland rond hetzelfde niveau. De enige duidelijke verandering de afgelopen tien jaar kwam afgelopen jaar door de verschillende horecasluitingen. Over de hele Europese Unie (EU) genomen is de verwachting dat er over tien jaar per hoofd van de bevolking 2,4 kilo minder vlees wordt gegeten dan in 2018.
Dat blijkt uit het rapport ‘EU Agricultural Outlook 2021 - 2031’ waarin de Europese Commissie (EC) ondermeer keek naar de consumptie binnen de EU. In 2018 werd er per hoofd van de bevolking 69,4 kilo vlees gegeten, naar verwachting is dat in 2031 een klein beetje teruggelopen. Wereldwijd gezien verwacht de EC juist dat er jaarlijks meer vlees wordt gegeten, zo’n groei van 1,4% per jaar.
Meer kip
Naar verwachting gaat de export van de EU wereldwijd gezien ook iets omlaag. De verwachting is dat deze met drie procent afneemt van 20% nu naar 17% in 2031. Dat heeft mede te maken met dat er minder vlees vanuit de EU naar Azië zal gaan. Daarnaast is de verwachting dat er een kentering komt qua vleesconsumptie binnen de EU. Het idee is dat er minder rund- en varkensvlees zal worden gegeten en dat dit verschuift naar meer consumptie van kip.
Duurzaamheid
Mede ingegeven door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen wordt duurzaamheid een belangrijker thema voor consumenten die vlees kopen. Daarnaast is de verwachting dat er een toename komt in gemaksproducten. Dat gaat gepaard met een verschuiving in bestedingen voor vers vlees naar meer bewerkte vleesproducten en -bereidingen. Vleesvervangens hadden in vergelijking met vlees een marktwaarde van 1% naar verwachting zal het aandeel in 2031 nog altijd relatief bescheiden zijn.
Het hele rapport: EU Agricultural Outlook 2021-2031.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl