Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië

Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië

Vorig artikel Volgend artikel

Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, heeft het goed voor elkaar. Hij heeft namelijk voor BNNVARA-programma 3 op Reis een culinaire trip mogen maken door Italië. De beste man is natuurlijk helemaal kookgek en heeft kookboeken geschreven, een eigen (online) kookshow gehad én zijn eigen paddo’s op de markt gebracht. En nu mag hij via reisbureau NPO Italië op culinair gebied verkennen.

Dat is geen toeval want deze reis staat al heel lang op zij bucketlist. Niet gek want liefde voor eten zit bij de Italianen in het DNA, tomatensaus stroomt door hun bloed en alles wordt nog handgemaakt volgens eeuwenoude recepten. In het programma leert hij het land nu van een andere kant kennen door bijzondere Italiaanse gerechten en culinaire tradities.

Proefondervindelijk vaststellen

Volgens Tratlehner is er maar een manier om Italië te leren kennen: “De enige echte manier om Italië te leren kennen is om je er doorheen te eten. Daar heb ik dan ook flink mijn best voor gedaan. Het is dat het geen vakantie was, anders had ik echt genoten van het zwemmen in het maanlicht, het dagelijkse toetjes ontbijt, de vulkaan met lava en de Italiaanse mensen die ons graag hun thuis lieten zien.”

Zeven afleveringen

In total komen er vanaf zondag 22 januari zeven aflevering om 19:45u op NPO3 op tv. Daarbij gat de eerste stop in Napels zijn. Zelf ben ik daar toevallig afgelopen zomer ook nog geweest. Het is de bakermat van de pizza (en gefrituurde pizza) en de cucina povera (de keuken van de armen). Een betere plek is er niet om aan deze reis te beginnen.

Platteland

Daarna is het de beurt aan het platteland van Basilicata; een regio die ook wel de geheime tuin van Italië wordt genoemd. Overal vind je er boerderijen waar mensen hun eigen eten verbouwen. Hier maakt Tratlehner een maaltijd met chef Luigi die in deze regio opgroeide. Inmiddels is hij een gerenommeerd chef in Washington DC, maar jaarlijks keert hij terug naar zijn geliefde Basilicata.

Calabrië en nduja

De volgende stop gaat de regio Calabrië, in het punt van de laars. In het dorpje Spilinga proeft hij dé lokale specialiteit die inmiddels ook overal in Nederland opduikt: smeerbare salamiworst genaamd nduja. In het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland neemt hij de boot naar Sicilië: een eiland dat met meer dan 120 nationaliteiten de meest diverse plek van Italië is. Een mix die ook terugkomt in het eten.

Hij gaat koken met een chef die de traditionele Siciliaanse keuken combineert met invloeden die de vele migranten op Sicilië hebben meegenomen uit hun thuisland. En of deze culinaire hoogtepunten nog niet genoeg zijn, valt Tratlehner op de Eolische Eilanden met zijn neus in de boter als de Stromboli uitbarst en lava spuwt

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies