De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de legendarische pepersaus Tabasco voor het eerst het levenslicht zag. Het recept en het productieproces zijn anno 2018 vrijwel onveranderd gebleven. In maar liefst 185 landen wereldwijd is de saus bekend onder de naam Tabasco. De nazaten van peperboer Edmund McIlhenny maken het pittige goedje nog altijd zonder enige toevoeging van slechts 3 ingrediënten: pepers, zout en azijn.
Vakmanschap
Ook in Nederland geniet Tabasco grote naamsbekendheid. Weinig mensen zijn echter bekend met de klassieke productiewijze en het vakmanschap waarmee dit gepaard gaat. Zodra de zongerijpte pepers de dieprode kleur hebben, worden deze handmatig geplukt. In de fabriek worden de pepers fijngemaakt en gemengd met Avery Island zout. Het mengsel moet gedurende 3 jaar in eikenhouten vaten rijpen.
Na het rijpingsproces inspecteert de familie het mengsel dat tot slot wordt gemengd met gedistilleerd azijn. Het exacte recept is al 150 jaar een goed bewaard familiegeheim, maar er komt geen toevoeging aan te pas. De naam Tabasco is uiteraard ook gepatenteerd; hij voert terug op de provincie Tabasco in Mexico, waar de gelijknamige pepervariëteit (tabasco) vandaan komt.
Smaakpapillen
Tabasco Original werkt vooral op de prikkeling van de smaakpapillen zal niet zozeer smaak toevoegen, maar eerder de eigen smaken versterken. Er zijn maar weinig producten die zo wereldwijd algemeen toepasbaar zijn als Tabasco. Slechts peper en zout kunnen in dit verband genoemd worden. En laten dat nu net ook de hoofdbestanddelen zijn van dit product.
Wereldkeuken
Het iconische flesje met diamant op het etiket wordt verkocht in alle continenten en daarmee omarmd door vele wereldkeukens. Tabasco kent een brede lijn met verschillende gradaties in pittigheid en smaken.
Naast originele rode saus van tabascopepers is er de mildere groene Jalapeño saus, de gematigde pikante, zoet gerookte Chipotle saus, en de extreem hete Habanero saus. Van eenvoudige soep tot ingenieuze cocktail, van lokale hamburger tot exquise oester, de toevoeging van een paar druppeltjes Tabasco geeft pit aan elk denkbaar gerecht. Zelfs zoete gerechten kunnen worden opgepept met een druppeltje.
Feest
De 150ste verjaardag zal wereldwijd gevierd worden. Het begint in NewOrleans met culinaire evenementen van bekende Chefs waarbij de familie Mcllhenny Tabasco fans uitnodigt. Door middel van VR technologie kunnen fans uit de hele wereld zich verplaatsen naar Avery Island en virtueel de geboorteplaats van Tabasco bezoeken.