De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Slow Food Nederland en het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) en de Nederlandse provincies zijn een onder de noemer ‘Dutch Masters’ een campagne gestart om ongeveer 30 streekproducten onder de aandacht te brengen
Hollandse Meesters dus, alleen hebben deze niks te maken met kunst. Het idee van de campagne is om de verbinding tussen boeren en burgers sterker te maken. Door in een bepaalde regio op streekproducten te richten brengt het organisaties en boerenondernemers samen. Al met al moet dit de waardering voor het voedsel en werk van de boeren verhogen.
Nieuwe toeristische trekpleisters
Het NBTC probeert sinds afgelopen jaar steeds meer toeristen ‘de rest van Nederland’ te laten zien. Niet alleen meer de grote steden en de Keukenhof, maar meer een inkijk geven wat ons land écht te bieden heeft. Daarbij is het in de spotlight zetten van een bepaalde regio aan de hand van streekproducten heel interessant voor het toerismebureau.
Tulpen, kaas en klompen
Nederland staat toch wel bekend als: Amsterdam, Red Light District en Weed. En vraag je verder dan komt men niet verder dan: kaas, klompen en tulpen. Zonde! Want ons land heeft op het gebied van streekproducten en culinair veel meer te bieden, denk daarbij aan: Limburgse stroop (of vlaai), Brabantse worstenbroodjes of Leidse sleutelkaas.
Via ‘Taste the Dutch Masters’ moeten zo’n 30 streekproducten zichtbaarder worden voor iedereen. Een greep uit de aangesloten ondernemers / producten: Frank Captein met Boeren-Goudse Oplegkaas, Ellen Heemskerk met Boeren-Leidse kaas, Bert Kots met geitenkaas en droge geitenworst, Ard van Wees met Boeren meshanger kruidenkazen, Christine Köning met zachte witflorakaas, Andra Westerhoff met mozzarella en affumicata en Champ Bouwman namens Cheese Valley met Boerenkaas.
Naast kazen zijn er ook andere producten zoals: Johan Leenders met zijn Oranjehoen, René van der Veer met brood van erfgoedgranen, Michel Brans met bitterballen met oesterzwam en Martijn Eggens met Dubbel Drents bier.