Stamppot alleen in de winter? Kan ook best met zonnig weer

Stamppot alleen in de winter? Kan ook best met zonnig weer

Vorig artikel Volgend artikel

Stamppot wordt vooral gezien als kost voor de koudere maanden vanaf de herfst. Maar maaltijdbezorgplatform Deliveroo heeft een onderzoek gedaan naar wanneer de Nederlander het liefst stamppot eet en wat blijkt? De meerderheid (56%) eet namelijk het liefst het hele jaar door stamppot.

Er zijn vaak onderzoeken die je niet helemaal dood moet willen checken, zeker als het om echte Hollandse kost gaat. Volgens het onderzoek is maar liefst 95% van de Nederlanders dol op stamppot (ik hoor bij de 5%). Uit lezersonderzoek van Quest bleek vorig jaar al dat Boerenkoolstamppot de favoriet van de Nederlander is, het onderzoek van Deliveroo onderstreept dit: 27% ziet ‘m als favoriet.

Andere variaties

Er zijn inmiddels veel klassieke variaties op de standaard stamppot en ook wat nieuwere varianten. Toch rollen bij veel mensen de klassiekers andijviestamppot (23%), zuurkoolstamppot (19%) en hutspot (18%) eruit als favoriet. Ook de vegetariërs komen er redelijk bekaaid vanaf, want 59% van de stamppot-eters vindt hem pas compleet mét vlees.

Experimenteren

Gelukkig is 76% van de ondervraagden wel in voor een experiment qua ingrediënten voor een stamppot. Daarom vroeg de maaltijdbezorger aan wat restaurantpartners om met een (vega) variant te komen geschikt voor de lente. Voor Harm Hogendoorn van Dado Eetwinkel is andijviestamppot met gegrild merguezworstje de ideale lentekost: “Een stevigere bite kan best lekker zijn. Ook kun je de stamppot smeuïger maken door wat amandelmelk of olijfolie toe te voegen.”

Internationale keukens

Sean Kuperus en Jasper Korse van Traitteur Beet gaan voor een vegetarische variant: “Een knolselderij stamppot met truffel en bospaddenstoelen valt bij veel mensen in de smaak. Ook is een zoete aardappelstamppot erg geliefd bij vegetariërs. Bij knolselderij vinden wij de room té lekker om niet toe te voegen, maar bij de zoete aardappelstamppot kom je ook goed weg met amandelmelk.”

En Maarten van Belkom van Wijmpjes Deli laat zich inspireren door de Thaise en Indiase keuken: “Wat ik zelf goddelijk vind is een kerrie-aardappelstamppot met spitskool, mango, piccalily en sticky tempeh, eigenlijk een soort vega-roti stamppot.”



(Afbeeldingen bij dit aritkel © Venemama en Sara_winter - Adobe Stock)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies