Rauwe kip wassen onder de kraan is niet heel erg verstandig

Rauwe kip wassen onder de kraan is niet heel erg verstandig

Vorig artikel Volgend artikel

Er zijn van die keukenhandelingen die voor de een héél logisch zijn en voor de ander totale gekkigheid. Een van die handelingen is rauwe kip wassen onder de kraan. Blijkbaar doet meer dan een kwart van de Nederlanders dat, want het idee is dat het zo hygiënischer is. Fout! De waterspetters en het sap van de kip verspreiden namelijk de bacteriën.

Iedereen weet dat de bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Vaak gaat het dan om salmonella of campylobacter. Daar kan jij je aardig beroerd door voelen een paar dagen en als je pech hebt is het nog heftiger. Dat geldt vooral voor zwangere vrouwen, ouderen en jongere kinderen.

Kip wassen

Dit was een reden voor het Voedingscentrum om onderzoek te doen naar hoe mensen in de keuken omgaan met kip. Een van de meest opmerkelijke resultaten: meer dan een kwart van de mensen wast rauwe kip eet. Het waarom: ze vinden het lekkerder of hebben het zo van huis uit meegekregen.

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid, over dit fenomeen: “Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”

Toch wassen

Qua voedselveiligheid is het echt af te raden om kip te wassen onder de kraan. Mocht je dit wel willen doen dan zijn er paar tips: dompel de kip onder een schaaltje met water en azijn of citroen. Als je de kip onder de kraan hebt gewassen: maak het aanrecht en overal waar spetters op terecht zijn gekomen schoon.

Dep de kip droog met keukenpapier dat je gelijk in de prullenbak gooit. Blijf je handen wassen iedere keer na het aanraken van de rauwe kip voor je een nieuwe handeling verricht.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies