Producenten gebruiken nog altijd sulfiet in vlees

Producenten gebruiken nog altijd sulfiet in vlees

Vorig artikel Volgend artikel

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eind 2019 blijkt dat er nog altijd bedrijven zijn die sulfiet gebruiken in vlees. Bij een eerder onderzoek was dit bij de helft van de bedrijven nog zo, inmiddels is het verminderd naar 15%.

Producenten gebruiken sulfiet om het vlees een mooie rode kleur te geven. Volgens de wet mag het niet in vlees worden gestopt. Als het in een levensmiddel wordt gebruikt, moet het op het etiket staan. Dat heeft er vooral mee te maken omdat sulfiet allergische reacties kan veroorzaken.

7 van de 46

In totaal inspecteerde de NVWA 46 bedrijven waar in 2018 en in 2019 al een kijkje was genomen op het gebruik van sulfiet. Zeven bedrijven gebruikten nog altijd sulfiet. Bij een van de bedrijven was dit voor de derde keer geconstateerd en om die reden mag het bedrijf geen vlees meer bereiden. De zes andere bedrijven hebben twee bestuurlijke boetes gekregen. Een voor het niet vermelden van de aanwezigheid van een stof die allergische reacties kan veroorzaken en een voor het gebruik van een niet toegestaan additief.

Ander kleuringsmiddel

De producenten gebruikten sulfiet onder meer om gehakt te kleuren. Uit de nieuwe inspecties blijkt dat er ook andere middelen worden gebruikt om vlees een rode kleur te geven. Maar dat is helemaal niet toegestaan. Het gebruik van kleurstoffen kan misleidend zijn omdat vlees er zo verser uitziet dan het eigenlijk is. Daar kunnen risico’s voor de gezondheid door ontstaan als dat gekleurde vlees niet meer geschikt is om te eten.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies