Opletten: etiketten kunnen niet kloppen door vervanging zonnebloemolie

Opletten: etiketten kunnen niet kloppen door vervanging zonnebloemolie

Vorig artikel Volgend artikel

Het is al een tijdje duidelijk dat er een tekort is aan zonnebloemolie en dat dit niet op korte termijn opgelost wordt. Producenten zijn zodoende genoodzaakt om een vervanger in hun producten te gaan gebruiken. Inmiddels heef de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten weten tijdelijk niet te handhaven als bedrijven een etiket gebruiken dat niet klopt door dit tekort.

Dat is heel coulant van de NVWA, maar het zorgt voor de consument wel voor problemen. Producenten moeten nu met andere plantaardige oliën werken, zoals: raapzaadolie, palmolie of sojaolie. Normaal gesproken zou een bedrijf dan de ingrediëntenlijst van het etiket van desbetreffend product aan moeten passen. Zodat consumenten precies weten wat er in een product zit.

Veel producten

Zonnebloemolie wordt in best veel producten gebruikt. Natuurlijk wordt het gebruikt om in te frituren, maar je vindt het ook terug in margarine, koekjes, babyvoeding en nog veel andere producten. Wil een bedrijf een etiket aanpassen, dan gaat hier vaak maanden overheen. Omdat er nu volgens de NVWA sprake is van overmacht, wordt er tijdelijk niet gehandhaaft. Mits de andere samenstelling komt door het tekort aan zonnebloemolie.

Wel informeren

De crux van dit alles gaat zijn dat bedrijven en supermarkten verplicht zijn om consumenten te informeren als er een alternatief voor zonnebloemolie gebruikt is in hun product als dit nog niet op het etiket staat. Het is namelijk zo dat de voedselveiligheid niet in het geding mag komen door de vervanging van zonnebloemolie.

Daarom moeten bedrijven consumenten actief informeren over de vervangen door een olie die kan leiden tot een allergische reactie. Dus als er bijvoorbeeld pinda-, arachide-, sesamolie en olie van noten is gebruikt als vervanger. Daar moet dus actief over geïnformeerd worden en de NVWA zegt hier op toe te zien.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies