Nieuwe folie verlengt houdbaarheid groenten en fruit

Nieuwe folie verlengt houdbaarheid groenten en fruit

Vorig artikel Volgend artikel

Een nieuw verpakkingsfolie door de onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research ontwikkeld past zich aan verschillende temperaturen aan. Groente en fruit kunnen met het materiaal onder beschermde atmosfeer worden verpakt. Zodoende blijven de groenten en het fruit langer vers.

Tijd voor een stukje biologie. De levende cellen in groenten en fruit nemen zuurstof op en stoten CO2 uit (herkenbaar?). Als ze luchtdicht worden verpakt raakt de zuurstof op en stijgt het CO2-gehalte in de verpakking. Daardoor nemen de cellen op een gegeven moment geen zuurstof meer op en sterven ze af. Temperatuur heeft hier de grootste invloed op.

Hogere temperatuur

Als de temperatuur stijgt, en zodoende in een verpakking ook hoger is, neemt de ademhaling toe. Als de temperatuur daalt, dan is het tegenovergestelde het geval. De nieuwe verpakkingsfolie reageert juist hierop. Bij verschillende temperaturen past de verpakking de doorlaatbaarheid van gassen aan.

Bij een lage temperatuur blijft de folie gesloten en veranderd er niets aan de gasconcentraties in de verpakking. Als het warmer wordt, dan wordt de doorlaatbaarheid voor gassen groter. Zo kan de nodige zuurstof in de verpakking komen en de geproduceerde CO2 eruit. Op die manier blijven verpakte producten langer vers.

Nieuw materiaal

Voor de techneuten onder ons is het misschien wel interessant om te weten dat de folie een thermoplastisch polymeer is. Bestaande uit een polymeer dat ervoor zorgt dat het materiaal stevig en flexibel is en een polymeer dat de gasdoorlaatbaarheid regelt. Het materiaal bestaat uit een deel uit zetmeel en kent een fossiele fractie. Volgens de onderzoekers is het zodoende goed afbreekbaar.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies