Nederlands voedselproductiesysteem Tempeh Today geïntroduceerd in India

Nederlands voedselproductiesysteem Tempeh Today geïntroduceerd in India

Vorig artikel Volgend artikel

Nederland heeft altijd een belangrijke rol gespeeld op het gebied van voedselinnovatie, zeker ook op het gebied van plantaardige voeding. Een van de pioniers op dat gebied is Henk Schouten die in al startte met de ontwikkeling en productie van vleesvervangers op basis van plantaardig eiwit. Zijn kleine fermentatie units om lokaal tempeh te maken, zijn kortgeleden in India gelanceerd.

Onder de naam Tempeh Today is de eerste zogenaamde Small Fermentation Unit (SFU) op 25 februari in Bangalore geopend door Schouten Europe BV. Samen met verschillende Nederlandse en Indiase partijen is het de bedoeling om met dit project de komende 5 jaar minimaal 100 van dit soort units door heel India te plaatsen en in gebruik te nemen met als doel het eiwittekort onder de Indiase bevolking terug te dringen.

Tempeh

Door sojabonen te fermenteren krijg je tempeh. In veel Aziatische keukens is het een veel gebruikt ingrediënt in allerlei gerechten onder meer omdat tempeh makkelijk andere smaken opneemt. Naast dat tempeh plantaardig is, is het ook rijk aan vitamine B, ijzer, mineralen, vezels en bevat ongeveer 22% eiwit.

Tempeh Today

De units die Schouten in India neerzet maken het dus mogelijk om lokaal tempeh te produceren en distribueren. In de ogen van het bedrijf werken lokale kleine units beter dan een paar grote fabrieken. Henk Schouten over die keuze: “Het is in India kostenefficiënter om tempeh decentraal te produceren in plaats van in één grote fabriek. Dit vereenvoudigt tevens de lokale inkoop van de grondstoffen bij kleinere boeren.”

Vanuit de units wordt de tempeh in een straal van 10 kilometer gedistribueerd. Iedere unit heeft een eigen vriezer waarvan de energie opgewerkt wordt door zonnepanelen. Ongeveer 60% van de tempeh wordt bevroren vervoerd naar een centrale locatie voor opslag en verpakking voor supermarkten en horeca. De andere 40% wordt verwerkt in schoolmaaltijden voor kinderen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies